Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, son günlerde artan portakal fiyatlarını ve üreticiden tüketiciye herkesi ilgilendiren üretici ve tezgah fiyatları arasındaki uçurumları tarımdanhaber'e değerlendirdi. Portakal fiyatlarındaki artışın Antalya'da yaşanan don olayından ve mahsulün azalmasından dolayı kaynaklandığını belirten Alp, tüketicinin tezgahlarda artık yaz portakalı ile karşılaşacağını ifade etti.

Yeni sezon narenciye hazırlıklarının başladığını dile getiren Alp, “Antalya'da portakalda bir don geçirdik. Don olmayan yerlerde de artık mahsul bitiyor. Bundan sonraki mahsulde beklemeye alınanlardan çıkacak. Antalya'da portakalda çiçek açtı. Genel tabloya baktığımız zaman çok büyük bir artış yaşanmış durumda değil. Şu günlerde yaz portakalı dediğimiz mahsul başlayacak. Onlarda sıkmalık ve sofra olarak kullanılıyor. Bu seneki narenciye başladığında fiyatlar çok düşüktü. 40 ile 50 kuruş arasındaydı. Tabi bu doğru fiyatlar değil. Bu sene Antalya'da sıcaklıklar sıfırın altına düştü ve akabinde don olayı yaşandı. Ama şuandaki fiyatlar 1,40 kuruş ile 1,50 kuruş arasında seyrediyor. İstanbul fiyatlarına yansıması buradan fazla oluyor tabi" diye konuştu.

ÜRETİCİ VE TEZGAH FİYATLARI ARASINDA BÜYÜK BİR UÇURUM VAR

Üretici ve tezgah fiyatları arasında büyük bir uçurum yaşandığına dikkat çeken Alp, “Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar da her fırsatta bu farkı dile getiriyor. Antalya'da domates fiyatlarından örnek verecek olursak, domates fiyatı Antalya'da şuanda 1,40 kuruş ile 1,70 kuruş arasında. Bu da İstanbul pazarına varıncaya kadar ister istemez bir aşamadan geçiyor. Narenciyede de bu böyle. Çiftçimiz kendileri tüketicinin ayağına ürünleri getiremez, kolay değil. Satış-pazar olayı var. Çiftçimiz bunu yapamadığından dolayı bu artışlar meydana geliyor. Halden ürünleri tüccarlar alıyorlar ve tüketiciye gelene kadar arada bir makas doğuyor. Tüketiciye bizim buradan alınarak birinci elden ulaştırılırsa hem tüketici hem de üretici memnun olacaktır. Bunu oturup yetkililerle konuşmak gerekir. Bu çiftçilerimizi büyük zararlara uğratan bir konudur" şeklinde konuştu.