“Sektörün Islahçıdan Beklentileri" konulu panelde Başkan Kamil Yılmaz, “Tohumculuk sektörü hem klasik ıslah yöntemleri hem de biyoteknolojik yöntemler konularında derin bilgisiyle ıslah programlarına liderlik edecek, proje yönetiminde tecrübeli, geniş vizyon ve uluslararası deneyime sahip ıslahçıya gereksinim duymaktadır. Açıkça belirtmek gerekir ki; bu niteliklere sahip ıslahçı sınırlı sayıdadır. Tohumculuk sektörünün bu özelliklere sahip ıslahçılara acil ihtiyacı vardır" dedi.

Yılmaz, TÜRKTOB'un yapısı ve tohumculuk sektörünün güncel durumundan bahsederek, şunları söyledi;

“Yeni çeşitler, yıllarca süren Ar-Ge çalışmaları ve sayısız denemeden sonra ortaya çıkıyor. Bunun için yetişmiş insan kaynağı, finans, bilimsel veriler, ekipman, tesis ve yoğun bir emek gerekiyor. Tüm bunları bir araya getirmek elbette kolay değil. Yeni koşullara ve ihtiyaçlara cevap veren çeşitler geliştirmek, hep daha verimlisini ve daha kalitelisini bulmak, yani tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak oldukça zor ve sabır isteyen bir süreç. Bundan dolayı gücünü Ar-Ge'den alan tohumculuk sektörleri uluslararası piyasalarda rekabet etmesi mümkündür.

Bitki ıslahçısının bilim ve sanatı buluşturan bu zorlu çabasına bir zorluk daha ekleniyor; günümüzde dünyada tohumculuk sektörü her açıdan gelişmesine rağmen, artan nüfusu beslemek için yeterli gıdayı sağlayacak tarımsal üretimin gerçekleşmesi ve iklim değişikliği ile çevresel streslere karşın sürdürülebilir tarımsal üretimin sağlanması sorunları ile karşı karşıyadır. Tohumculuk sektörü farklı çevre koşullarına adaptasyonu yüksek çeşitler geliştirmek ve tohumculukta inovatif çalışmaları gerçekleştirmek zorundadır.

Genel hatlarıyla tohumculuk sektörü bitki ıslahçısından, yüksek verimli, kaliteli, biyotik ve abiyotik streslere dayanıklı çeşitlerin yanında, insan sağlığını ve tüketici tercihini dikkate alan, iç ve dış pazar isteklerine uygun çeşitleri geliştirmek için tüm paydaşlarla işbirliği içinde ileri teknolojiyi kullanabilen zamanı kısaltan çalışmalar yapmalarını bekliyor.''

Düzenlenen panelin ardından, etkinlik projelerin değerlendirilmesiyle son buldu.

Kaynak: TÜRKTOB