Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yılmaz, Başkan Yardımcısı Yıldıray Gençer, Yönetim Kurulu Üyeleri Gürsel Tanrıver, Savaş Akcan ve Miktat Olgun, Ziraat Bankası Kredi Politikaları Genel Müdürlüğü Tarım Politikaları Bölüm Başkanı Ferhat Pişmaf ile bir toplantı yaptı.

İstanbul'da gerçekleşen toplantıda tohumculuk sektörünün “T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım Ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği” ile ilgili uygulamalar ve sektörün aynı tebliğ kapsamında yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan ve süs bitkisi üretimi için kullandığı işletme ve yatırım kredileri detaylı olarak masaya yatırıldı.

BANKA ÇALIŞANLARI SEKTÖRÜN İŞLEYİŞİNİ BİLMELİ

Toplantıda, tohumculuk sektörünün tohum, fidan, fide ve süs bitkisi yetiştirme, üretme ve işleme süreçlerinin ve uygulamak zorunda olduğu prosedürlerin Banka personeli tarafından bilinmesinin çok faydalı olacağı değerlendirildi ve daha yakın bir iş birliğinin gereği konusunda görüş birliğine varıldı.

AR-GE ÖNCELİKLİ OLMALI

Tohumculuk sektörünün gelişimini hızlandıracak araştırma – geliştirme (AR-GE) çalışmalarının doğrudan kredilendirme konusu yapılması ve uzun süreli ve pahalı olan AR-GE çalışmalarının öncelikli olarak kredi konuları kapsamında değerlendirilmesi TÜRKTOB Heyetinin talep ettiği bir başka konu oldu.

Ayrıca, AR-GE çalışmalarının uzun bir süreci gerektirmesi nedeniyle kredi vadesinin en az 10 yıl olmasının sektörün önemli bir ihtiyacına cevap vereceği de gündeme gelen talepler arasında ön sırada yer aldı.

İŞLETME VE YATIRIM KREDİLERİNİN SÜRELERİ ARTIRILMALI

TÜRKTOB Heyeti, işletme ve yatırım kredilerinde geri ödeme süreleri ve üst limitlerin arttırılması ve şube ve genel müdürlükler için aynı limitlerin uygulanması gerektiği konusundaki görüşlerini de Ziraat Bankası Tarım Politikaları Bölüm Başkanı Ferhat Pişmaf'a iletti.

Toplantıda, tohumculuk sektörünün finansman ihtiyacının giderilmesi ve bu konudaki mevcut sorunların çözümü konusundaki diğer konular ile kısa, orta ve uzun vadede yapılması gereken çalışmalar detaylarıyla gündeme geldi.

Kaynak: TÜRKTOB