Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, şunları kaydetti: "15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı 7,50 TL/Litre olarak belirlenmişti. Önceki gün Bakanlığımızın gözetiminde Ulusal Süt Konseyinin çatısı altında sektör toplantısı gerçekleştirilmiştir. Üretici grupları ve sanayici gruplarının  görüşmeleri sonucunda, 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütünün tavsiye fiyatının (çiğ süt destek primi hariç) üreticinin eline net 7,50 TL geçecek şekilde belirlenmesine, Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde üreticiye ayrıca ödenmesi şeklinde deklare edilmiştir.

Ben bir sivil toplum örgüt başkanı olarak ve üretici olarak geç kalınmış bu sonuçtan memnun oldum. Neden derseniz açıklanan çiğ süt tavsiye fiyatları üreticinin eline net geçecek şekilde alınmıyordu. Yani 7,5 TL den soğutma nakliye işçilik vb. kesintiler yapılıp üreticilerimizin eline 6 TL, 7 TL rakamlar geçiyordu. Üreticilerimizin cebinden haksızca çıkan bu bedeller üretici eline geçecek ibaresiyle lehimize olmuştur. Yani dün konseyden 8 TL veya üzeri bir rakam çıksaydı nakliye vb kesintiler bu bedelin içinden kesilecek denseydi sonuç yine 7,5 TL olacaktı.

Biz tabi ki 7,5 TL çiğ süt tavsiye fiyatı yeterli demiyoruz. Şu an hesapladığımız da 9 TL maliyetleri buluyoruz. Önemli olan üreticinin eline geçecek rakamdır.  8 TL yapıp üreticiden nakliye soğutma vb. kesintilerle üretici yine 7 TL, 7,5 TL alacaktı. Üreticinin cebinden giden ve görünmeyen bir para var ortada. Bizim mücadelemiz üreticilerimizi korumak onları ayakta tutmak ve onların eline geçecek rakamı savunmaktır.

Adaleti sağlayarak kaybettiğimizi geri almamız yönünde kararlarını beyan eden T.C. Tarım ve Orman Bakanımıza, Devlet yetkililerimize, konsey yönetim kuruluna teşekkürlerimi sunuyorum. Tekrar etmekte fayda var çiğ süt tavsiye fiyatı tartışılır, revize edilmesi bizim olmazsa olmazımızdır. Ama fiyat revize edilirken üreticinin cebinden çıkan ve sanayicinin yüklenmesi gereken gider kalemleriyle ilgili alınan kararı destekliyorum ve bir kez daha bu karar için teşekkürlerimi sunuyorum.

Bura da belirtmek istiyorum her şey zam değil doğru ve yerinde kararlarla biz sektörümüzü ayakta tutabiliriz. Uygulanacak ve alınacak doğru yöntemlerle adaleti sağlayabiliriz. Bu da üretici çiğ süt tavsiye fiyatı belirlemekle başlar.

Şimdi 2. isteğimiz süt desteklemelerinin 1 TL’ ye yükseltilmesi, 3. isteğimiz daha var tabi TMO bir an önce indirimli ürünlerinin tedariğini örgütler kanalıyla yapmalıdır. Çünkü ufak üreticilere ancak bu şekilde ulaştırılabilir. Bunun da sektör için adaletli bir yöntem olduğunu savunuyoruz. Bizim Sayın Cumhurbaşkanımızdan isteğimiz de buydu. Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanımıza yazdığım yazı ile de bu konuları  ifade ettim.

Biz bu konuları 2 aydır dile getiriyoruz. Üretici lehine alınan kararlarla üretimimizi arttırabiliriz. Sektörün bütün paydaşlarıyla adaletli ve doğru üretim ve destekleme kararlarıyla ülke süt üretiminde başarılı olacağız.

Bizler her zaman üreticilerimizin yanındayız. Fiyat belirleme politikalarında dün konseyden çıkan kararda olduğu gibi üretici eline geçecek, üreticilerimizi koruyacak kararlara ihtiyacımız var.

Sanayicinin masraflarını neden üreticimiz ödesin. Zaten maliyetler ortada herkes tarafından kolayca hesaplanabilir durumda.  Bizim kırmızı çizgimiz üreticimizin eline geçecek net tavsiye fiyatının belirlenmesidir. Bu konuda emeği geçen herkese bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyor, en yakın zamanda çiğ süt tavsiye fiyatının revize edilmesini bekliyoruz. Biliyoruz ki tüm karar vericiler bu konuda hem fikir. Devletimiz ve Bakanlığımız üreticimizin arkasında…

Bizler Bakanlığımızın uhdesinde üreticisiyle, tüketicisiyle ve sanayicisiyle aynı gemideyiz. Umut ediyorum ki herkes bu kararlara saygı duyacak ve sahada uygulayacaktır.

Üreticilerimiz belki şuan bu kararın faydasını göremiyor olabilirler yani yeni fiyat çıkmadığı için umutsuzluğa düşmüş olabilirler fakat bu alınan kararın faydasını yakın zamanda oluşacak revize fiyatın sahada uygulanmasında yani ellerine net geçecek rakam belirlenirken görebilecekler.

Üreticilerimiz rahat olsun süt fiyatının revize edilmesi noktasında çalışmalarımız devam edecek olup, üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu da belirtiyor, herkese sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum"