Ulusal Süt Konseyi’nin bugün yaptığı toplantıda, çiğ süt fiyatlarında üreticinin eline net 7.5 lira geçecek şekilde karar alındı. Soğutma, nakliye ve diğer cari giderlerin sanayici tarafından karşılanması olumlu bulunurken, çiğ süt tavsiye fiyatında hiç bir artış yapılmaması üreticide hayal kırıklığına neden oldu.

Bilindiği üzere 15 Mayıs’ta açıklanan tavsiye fiyatta soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılanıyor ve bu kesintilerden dolayı üreticinin eline net 7.5 lira geçmiyordu.

ÇİĞ SÜT PRİM DESTEĞİNİN 50 KURUŞA ÇIKARILMASI BEKLENİYOR

Ulusal Süt Konseyi’nin 1 Ekim’den itibaren uygulanacak çiğ süt tavsiye fiyatında, çiğ süt destek primi ile ilgili bir karar alınmadı. Ancak sektör yetkililerinden alınan bilgilere göre çiğ süt prim desteğinin de 20 kuruştan 50 kuruşa çıkarılacağını ve bu destek artışının Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından açıklanacağı kaydedildi. 

Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bilindiği üzere 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı 7,50 TL/Litre olarak belirlenmişti. 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütünün tavsiye fiyatının (çiğ süt destek primi hariç) üreticinin eline net 7,50 TL geçecek şekilde belirlenmesine, Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde üreticiye ayrıca ödenmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir. Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulunda görevli Sanayici Alt Grubu temsilcileri söz konusu karara şerh koymuşlar, 1 üye ise çekimser kalmıştır"