Toprak analizlerinde Tarım ve Orman Bakanlığının ‘Laboratuvar Bilgi Sistemi’nin çalışmaması, çiftçinin toprak analizlerini yaptıramamasına neden oluyor. Çiftçinin özellikle kullanacağı gübre miktarını belirlemek için yaptırdığı toprak analiz sonuçlarını alamaması tarımsal üretimi tehdit etmeye başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş toprak analiz laboratuvarlarını tek bir çatı altından denetim ve işlemlerinin yürütüldüğü Laboratuvar Bilgi Sistemi portalı TADLab’ın güvenlik açığından dolayı kullanılamadığı ortaya çıktı. Toprak analiz sonuçlarında büyük bir sıkıntı yaşanırken, sistem çalışmadığı için çiftçi yaptırdığı toprak analiz sonuçlarını alamıyor.  

GÜBRE FİYATLARININ ARTMASI TOPRAK ANALİZİNE OLAN TALEBİ ARTIRDI

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal: Makarnalık buğday üretiminde 18 yılın rekoru kırıldı! TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal: Makarnalık buğday üretiminde 18 yılın rekoru kırıldı!

Gübre fiyatlarının yükselmesi, çiftçinin toprak analizine olan talebi artırırken, Laboratuvar Bilgi Sistemi portalının çalışmaması büyük bir mağduriyeti gündeme getirdi. Alınan bilgilere göre, TADLap portalında bir güvenlik açığı sorunu tespit edildiği ve Bakanlık tarafından sisteme bütün girişlerin kapatıldığı kaydediliyor. Sadece belli güvenli linklerden girişine izin verilirken, Tarım Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş toprak analiz laboratuvarları ile araştırma enstitüsü müdürlükleri bünyesindeki laboratuvarlar başta olmak üzere ziraat odaları bünyesindeki laboratuvarlar ile Tarım Bakanlığının merkez il/ilçe müdürlüğü laboratuvarları ve personeli dahi sisteme giremiyor. 

TOPRAĞINI ANALİZ YAPTIRAN ÇİFTÇİ ANALİZ SONUÇLARINI ALAMIYOR

TADLap portalına giriş yapılamadığı için çiftçi, tarlasına atacağı gübre miktarını belirlemek için yaptırdığı toprak analiz sonuçlarını alamıyor. Çiftçinin gübre fiyatlarında yeni bir mağduriyet yaşamaması için TADLap portalının biran önce sisteme açılması gerekirken, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğünün buradaki güvenlik sorununa yönelik çalışmaları hızlandırması gerektiği belirtiliyor.