Kızıltepe Zahireciler Derneği ve Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “1 Eylül 2018 Tarihli Resmi gazetenin 30522 sayısında yayımlanan tebliğe göre bazı tarım ürünlerinin ihracatına ithalat yapma şartı getirilmiş. Ekonomik anlamda ülkemizin içinde bulunduğu bu sıkıntılı dönemde Ticaret Bakanlığımızın ihracatı teşvik edici önlemler alması yerine ekonomiye ve istihdama can suyu sağlayan tarım sanayisinin milyarlarca dolar ihracat gelirine adeta darbe vuracaktır.

Buğday, mısır, arpa gibi ürünleri işletip, ihraç eden ve yurt dışından milyarca dolar ülkeye getiri sağlayan tarım sanayi tesisleri bundan böyle yeni tebliğe göre hammaddesini yurt dışından ithal ettiği miktar kadar ihracat yapabilecek.

ÖNCEKİ BAKAN İTHALATIN ÖNÜNÜ AÇIYORDU!

Sayın Bakanım önceki Sayın Ekonomi Bakanlarımız gerekli araştırmayı yaptırmadan, sadece ithalat lobisine yakın bazı çevrelerin verdiği yanlış beyanlara dayanarak birçok tarım ürünü çeşidinin yetersiz olduğunu ve enflasyonun yükselmesine neden olabileceği, şeklindeki beyan üzerine, başta buğday, mercimek, fasulye, nohut, arpa, mısır, soya gibi ürünlerin listesini Tarım bakanlığına bildirilerek bu ürünlerin yurt dışından gümrüksüz veya düşük gümrükle ithalatın yolu açılıyordu.

Bu durum yerli üreticimizin üretimine ve milli ekonomiye darbe vururken bir avuç ithalat lobisini zengin etti. Ülkemiz verimli ve bereketli topraklarıyla büyük bir tarım ülkesidir. Tarıma ve tarım sanayisine gerekli önem ve destek verilirse Türkiye gibi bir ülkeyi daha çok rahat besleyebilecek potansiyele sahiptir.

ABD'nin ekonomik saldırısı sonucu yaşanan döviz krizine karşı ihracatın teşvik edilmesiyle yurt dışından döviz getirici önlemler yerine, sanayici ithalat yapmadan ihracat yapamaz kararının gözden geçirilmesi, Ankara'da masa başında oturan toz kondurmaz Bürokratların beyanatıyla değil, sahada, fabrika işleten, sanayici ve gerçek ziraatçıların görüş ve önerileri dikkate alınması üretim ve ekonomiye katkı noktasında hayatı önem arz etmektedir”

TARIMDANHABER