ÖZEL HABER

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, stoklarda şeker bulunmasına rağmen şeker ithalatının yapıldığını belirterek, “Kimse bunun mantığını bana anlatamaz" dedi. Gök, şeker fabrikalarının özelleştirilmemesini ülkeye ihanet şeklinde değerlendiren Enerji Bakanı Yıldız'a da tepki göstererek, “Asıl buraları kapatmak ülkeye ihanettir" eleştirisinde bulundu.

Bir grup gazeteci ile bir araya gelen Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, geçtiğimiz aylarda izin verilerek yapılan şeker ithalatına tepki gösterdi. Gök, stoklarda 400 bin ton şeker bulunmasına rağmen 'şeker açığı var gerekçesiyle' şeker ithalatının yapıldığını belirterek, “Dışarıdan şeker aldılar ama bizim emeğimiz ambarda kaldı. Böyle yapa yapa Türkiye'de şekeri bitirecekler. Bizim stoklarımızda 400 bin ton ürün vardı, 80 bin tonluk ithalat yapıldı. Stok elde kaldıkça doğal olarak maliyetler de yükselecektir" dedi.

KİMSE MANTIĞINI AÇIKLAYAMAZ!

Geçtiğimiz günlerde C şekeri kapsamında yapılan 80 bin tonluk şeker ithalatını sert bir dille eleştiren Gök, şeker piyasasının düzenlemekle görevli Şeker Kurumu'nun politikalarına tepki gösterdi. Gök, “Şu anda bizim elimizde şeker varken, C şekeri ithal etmenin mantığını kimse bana açıklayamaz. Bu çarkta bir yanlışlık var" dedi.

Bilindiği üzere geçen yıl şeker pancarı rekoltesinin iklim şartları deneniyle düştüğü ve ihracatçıların kullandığı 'C' şekerinde açık oluştuğu gerekçesiyle, ihracatçılara dahilde işleme rejimi kapsamında şeker ithalatı izni verilmişti. Sektör temsilcileri, 'C' şekerinde bir açık olsa da bunun 'A' şekeri ile çözülebileceğini, bundan dolayı da ithalata izin verilmemesini talep etmelerine rağmen ithalatın önü açılmıştı.

Türkiye'de şeker kotası üç gruba göre belirleniyor. 'A' kotası yurt içi tüketim karşılığı olan şekeri, 'B' kotası olağanüstü durumlar için ayrılan şekeri ve 'C' kotası ise ihracatçılara verilen şekeri temsil ediyor.

TANER YILDIZ'A 'İHANET' TEPKİSİ!

Geçtiğimiz günlerde şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili olarak 'ihanet' değerlendirmesi yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız'a da tepki gösteren Gök, “Asıl bu fabrikaların özelleştirme adı altında kapatılması ülkeye ihanettir" dedi. Taner Yıldız, katıldığı bir programda; “gerek şeker fabrikalarının gerekse diğer özelleştirmelerin durdurulması bu ülkeye ihanettir" demişti.