EKSEN Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası, son günlerde gündemin ana konusu olan çarşı-pazardaki aşırı fiyat artışlarıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, tarım ürünlerinde üreticiden tüketiciye ulaşma safhasında yaklaşık üç katına varan maliyet rantına artık kalıcı bir çözüm bulunması gerekliliğine dikkat çekilerek şunlar kaydedildi:

TÜM PAYDAŞLAR BİR ARAYA GELMELİ

"Son bir senedir aşırı oranlarda artmakta olan kahvaltılık ürünlere, son aylarda sebze ve meyve fiyatları da eklendi. Özellikle sebzede anormal fiyat artışlarının enflasyon ile asla başabaş gitmediğine, en az iki katı fiyatla (piyasa diliyle söyleyecek olursak; fâhiş fiyatla) satılmakta olmasının önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekliliği üzerinde, başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere tüm paydaşların katılımıyla etkin çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

TARIM ÜRÜNLERİNDEKİ FİYAT ARTIŞLARI YILLIK ENFLASYONLA ÇELİŞİYOR!

Tarım ürünleri ile ilgili olarak son zamanlarda haber sitelerinde sadece aşırı fiyat artışlarının gündeme geliyor olması, konunun özenle dikkate alınması gerekliliği noktasında haklılığımızı göstermektedir. Yıllık enflasyonun tek haneli rakamlarda açıklanmasına rağmen, TÜİK verilerine göre tarım ürünlerindeki genel artışın yüzde 15,59 olarak açıklanması, üzerinde durulması gereken mühim bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ürün bazında yapılan sıralamada ise en yüksek artış yüzde 45 ile sivri biber'de olurken, bunu yüzde 30.29 ile portakal takip etti. Enflasyon oranının yüzde 8-9 bandında olduğu dikkate alındığında, bu oranların yüksekliği ve ürkütücü görüntüsü daha çok göze batmaktadır.

Konuya vakıf olan bütün paydaşların üzerinde ittifak ettikleri bir husus olan, üreticiden tüketiciye ulaşma safhasındaki yaklaşık üç katına varan maliyet rantına artık kalıcı bir çözüm bulunması noktasında yetkililerin harekete geçmesini talep ediyoruz. Milletimiz bu adaletsizliği hak etmiyor, tarladan sofraya gelene kadar anormal derecede fiyat artışının önüne geçilmesini bekliyoruz.