ÖZEL HABER

Erzincan Şeker Fabrikası, bütün imkansızlıklara rağmen üretmeye devam ediyor. Özelleştirme kapsamında bulunmasından dolayı fabrikaya hiçbir yatırım yapılmazken, bu ilgisizlik çalışanları da kaygılandırıyor.

1956 yılında Almanlar tarafından yapılan ve bugüne kadar ciddi bir yatırım görmeyen Erzincan Şeker Fabrikası, Erzincan ekonomisinin yüzde 30'unu oluşturuyor. Erzincan'ın tek tüten bacası olan fabrikada 180 kadrolu, 105 mevsimlik ve 50 memur bulunuyor. Ayrıca kampanya döneminde de 300 taşeron ile 100 tane de diğer fabrikalardan gelen görevli çalıştırılıyor. En son kampanyada 26 bin ton şeker üretimi olsa da fabrikanın yıllık şeker üretimi 32-33 bin ton seviyesinde bulunuyor.

ERZİNCAN PANCARIN YATAĞI

Şeker-İş Sendikası Erzincan Şube Başkanı Bülent Bulut, Erzincan'ın pancarın yatağı olduğunu belirterek, şeker pancarı tarımının önemine dikkat çekti. Fabrikanın 1956 yılında yapıldığını ve özelleştirme kapsamında bulunmasından dolayı teknolojisinin çok eski olduğunu ifade eden Bulut, “Erzincan'dan bakanlar çıktı ama ne yazık ki fabrikamıza hiçbir yatırım yapılmadı. Erzincan ekonomisinin can damarı olan şeker fabrikasına karşı bu duyarsızlık bizi endişelendiriyor" dedi.

Tarımdan Haber aracılığıyla yetkililere seslenen Bulut, bir kaç yıl içinde kadrolu işçi alınmaması durumunda fabrikanın kapanma ile karşı karşıya kalacağını vurguladı.

TORKU İLE YARIŞABİLİRİZ

Şeker fabrikasının yeniden revize edilerek kapasitesinin yükseltilmesi ve teknolojisinin yenilenmesi gerektiğinin altını çizen Bulut, şunları kaydetti: "Erzincan'ın iklimi ve arazi yapısı itibariyle her yıl 1.5 milyon tona yakın şekerin ham maddesi olan pancarın ekimi mümkün. Bu özelliklerinden dolayı Erzincan Şeker Fabrikası, Torku ile yarışabilecek durumda. Ama ne hikmetse siyasette, bürokraside, devletin etkin konumlarında bulunan bir çok Erzincanlı yönetici olmasına rağmen fabrika 1956 yılında yapılmış haliyle hiç bir yatırım almadan üretimine devam etmeye çalışıyor. Bu durum gerçekten çok ilginç"

Fabrikaya karşı olan ilgisizliğin boyutunu anlatmak için bir örnek veren Bulut, "Sadece kazan dairesinden çıkan atık buhar ile 100 bin, 200 bin metrekare alanı ısıtabiliriz. Bu atığı ekonomiye kazandırabiliriz. Ama ilgisizlik bizi kahrediyor" tepkisinde bulundu.

Ayrıca şeker fabrikasında, fabrika yapan makine fabrikasının mevcut olduğunu, bunun da Erzincan ve yöre insanı için bir avantaj olduğunu belirten Bulut, "Erzincan Şeker Fabrikası üreten bir fabrika değil aynı zamanda bir okuldur. 150 öğrenciye staj veriyor" dedi.

ÖZELLEŞTİRMELER ERZİNCAN'A YARAMADI!

Bulut, geçmiş yıllarda illerde yapılan özelleştirmeleri de anımsatarak, "Sümerbank'a ait iplik fabrikası, et kombinaları, Tercan ayakkabı fabrikası ve süt fabrikası özelleştirildi ve hepsi kapandı. Sözde buralar ekonomiyi canlandırması, daha fazla istihdam oluşturması için özelleştirilmişti. Sonuç ortada. Şimdi tek korkumuz, şeker fabrikasının akıbetinin de aynı olması"