Basın toplantısı düzenleyen Kemaloğlu, son yıllarda çiftçilere verilen tarım sigortası desteğinin arttığını belirtti. Son 11 yılda tarım sigortalarında 6,5 milyar liralık prim toplandığını kaydeden Kemaloğlu, burada üreticinin prim olarak ödediği tutarın 3 milyar lira, bunun yaklaşık 3,5 milyar lirasının devlet katkısı olduğunu, yaklaşık 2 milyon adet hasar ihbarı bulunduğunu, 4 milyar lira gibi bir hasar ödemesi yapıldığını bildirdi.

HAYVANCILIKTA SİGORTA ORANI YÜZDE 7

Kemaloğlu, TARSİM'in gelişme durumunu 2016 yılı ile mukayese ederek, konuşmasına, şöyle devam etti: “Poliçe adedinde yüzde 11'lik, prim üretiminde yüzde 25'lik, sigortalı varlık bedeli olarak baktığımızda yüzde 35, sigortalı alan olarak yüzde 10'luk bir artış söz konusu. TARSİM, yıllık ortalama yüzde 20 büyüme başarısı gösteren bir sigorta sistemi... 2017'de prim olarak yüzde 24 gibi bir büyüme göstermiştir. Bugün çiftçilerin tarım sigortası yapabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olmaları gerekiyor. ÇKS'ye kayıtlı alan hesabı yapıldığında, Türkiye'de bitkisel üretimde toplam tarım alanının yüzde 20'si sigortalı diyebiliriz. Hayvancılıkla ilgili bu oran yüzde 7'ler seviyesinde."

YÜZDE 50'SİNİ DEVLET ÖDÜYOR

TARSİM'in tüm branşlarda sigorta poliçesinde prim bedelinin yüzde 50'sini devlet karşıladığını belirten Kemaloğlu, “2017'de başlayan İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda devlet katkısı yüzde 60, meyvelerde don dediğimiz sigorta poliçesi kapsamında yüzde 67'ye çıkıyor. Dolayısıyla en az yüzde 50, en fazla yüzde 67'ye kadar devlet katkısı olan bir sistem" dedi.

TARIM SİGORTASI PAHALI DEĞİL

Tarım sigortasını anlatıldığı gibi pahalı bir hizmet olmadığını ifade eden Kemaloğlu, bazı ürünlerde rakamlar vererek, şunları kaydetti: "Dekarda ortalama 200 kilogram fındık üretildiğini düşünün. Yaklaşık 2 bin lira değeri olan ürün demektir. Sizin çiftçi olarak ödeyeceğiniz prim bedeli 52 liradır. Eğer bu üzümse yaklaşık 3 tona varan üretim söz konusu, 2 bin 800 lira gibi bir değeri var, 122 lira çiftçinin ödeyeceği prim bedeli. Eğer çiftçimiz Devlet Destekli İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası yaptırıyorsa buğdaysa bu ürün, dekardan 300 kilo verim aldığını düşündüğümüzde, 250-270 lira arası bir değer demek, sadece 5,5 lira, dekar başına ödeyeceği prim bedeli. Eğer bu arpa ise 4,6 lira. Çiftçi, hayvancılıkta dar kapsamlı sigorta yaptırıyorsa yangın, sel, su baskını ve hastalıklar hariç. Eğer bir hayvanın bedeli 10 bin liraysa çiftçinin ödeyeceği prim bedeli sadece 37,5 lira. Paket sigorta yaptırıyorsa 10 bin liralık hayvan için çiftçinin ödeyeceği prim bedeli 480 liradır."