Çiftçi-Sen'e bağlı Hububat Üreticileri Sendikası (Hububat-Sen) hububat üretimi açısından büyük bir tehlikeye dikkat çekti. Çiftçilerin 1.5 milyon hektar arazide düşük belirlenen fiyatlar nedeniyle hububat ekiminden vazgeçtiğine dikkat çeken Hububat-Sen, “Eğer arpa, buğday fiyatları maliyet+%25 kazanç+insanca yaşam payı eklenerek hesaplanmış olsaydı boş bırakılan bu alanlar ekilmiş olacaktı” dedi.

Hububat ithalatında sıfır gümrük vergisi uygulamasının çiftçiyi üretim yapamaz hale getirdiğine dikkat çeken Hububat-Sen, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu uyarılarda bulundu:

1,5 milyon hektar arazide tarımdan vaz geçildi

“Çiftçiler 1,5 milyon hektar arazide düşük belirlenen fiyatlar nedeniyle hububat ekiminden vaz geçti. Eğer arpa, buğday fiyatları maliyet+%25 kazanç+insanca yaşam payı eklenerek hesaplanmış olsaydı boş bırakılan bu alanlar ekilmiş olacaktı. Bu arazilerde dekara en az 200 kilogram verimlilikle 3 milyon ton arpa veya buğday üretilebilecek, ithalata gerek kalmayacaktı.

HUBUBAT ÜRETİMİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İÇİN NE YAPILMALI?

1- Sıfır gümrüklü ithalatlar durdurulsun.

2- Hububat fiyatları, maliyet+%25 kazanç+insanca yaşam payı eklenerek belirlensin ve uygulansın. TMO belirlenen bu fiyatın gerçekleşmesi için görevlendirilsin, ithalat için değil.

3- Türkiye olarak DTÖ'nün tarım ve gıda normlarının zorunlu uygulandığı tarım ve gıda bölümünden ayrılsın. Bağımsız, demokratik, sosyal bir tarım programı üretici sendikalarının da katılımıyla hazırlansın ve uygulansın.

TARIMDANHABER