Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği 37'nci Kurulu'nda 8 yıldır başkanlık yapan Edip Uğur görevi bıraktı. 5 milyar doları aşan bitkisel yağ sektöründe üretim yapan firmaların çatı örgütü olan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'nin seçimlerine Tahir Büyükhelvacıgil'in hazırladığı tek liste ile gidildi.

İHRACAT OYUNU

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı da yürüten Edip Uğur, genel kurulun açılış konuşmasında sektörde karşılaşılan sorunlara dikkat çekti. Tağşiş(karışım) ve DİR sistemi yüzünden ciddi oranda haksız rekabete maruz kaldıklarını anlatan Uğur, kayıtlara göre 2014 yılında Irak'a 435 bin ton, Suriye'ye ise 141 bin ton yağ ihracatı yapıldığına dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Bu ülkelere bu kadar ihracat yapmanın imkanı yok. Bunun sebebi DİR uygulamaları. Sistem bir an önce düzeltilerek gerçek ihracat miktarımız ortaya çıkarılmalı” diye konuştu.

YAĞLI TOHUMDA BAŞARIYI YAKALAYAMADIK

Türkiye'de yağ sektörünün gerek kalite, gerekse kapasite yönünden çok üst noktalara geldiğini belirten Uğur, buna karşılık yağlı tohum üretiminde başarı yakalanamadığını söyledi. Uygulanan destekleme ve teşvik politikaları yüzünden yağlı tohum üretiminin artmadığına dikkat çeken Uğur, “Bizde prim miktarı ekim döneminden önce açıklanıyor. Açıklama yapıldığında ürün fiyatı belli olmadığı için, ürün fiyatı bin 200 dolar olduğunda da bin 600 dolar olduğunda da aynı prim ödeniyor. Oysa ürün ortaya çıktıktan sonra belirlense, belki bazı ürünlere hiç verilmeyecek, bazı ürünlere de daha fazla verilecek” dedi. Uğur, mısırda devlet desteklerine rağmen, sanayicinin dünya fiyatlarının iki katına ürün almak zorunda kaldığını kaydetti.

SEKTÖR İTHALATA BAĞIMLI

Bu yüzden sektörün yüzde 70 hammadde yönünden ithalata bağımlı olduğuna vurgu yapan Edip Uğur, 2014 yılında 4 milyar doların üzerinde ithalat yapıldığı bilgisini verdi.

ŞOK İDDİA!

İthalat rejiminin de her yıl değişikliğe uğraması sebebiyle sanayicinin yönünü belirlemekte güçlük çektiğini söyleyen Uğur, “Ayrıca sektörün en büyük sorunlarından birisi de tağşiş. Yağın içine prina ve pamuk yağı karıştırılıyor. Gümrük kapılarındaki denetim ise yetersiz kalıyor” diye konuştu.

SEÇİMLERE TEK LİSTE HALİNDE GİDİLDİ

8 yıllık(4 dönem) görev süresinin ardından BSYD Başkanlığı görevini bırakan Edip Uğur, 41 yıllık dernek tarihinde 9'uncu başkan olarak görev yaptı. Açılış konuşmaları ve panelin ardından öğleden sonra BSYD'nin yeni yönetiminin belirlendiği seçim yapıldı. Seçime bir dönem TSE Başkanlığı ve Konya Sanayi Odası Başkanlığı görevini de yürüten Tahir Büyükhelvacıgil'in hazırladığı tek histe ile gidildi.