Yeniçağ Gazetesi yazar Esfender Korkmaz, 'Tarım Raporu' başlıklı dördüncü yazısında ülke tarımının dış ticarette geldiği noktaya dikkat çekti. Türkiye'nin tarım ürünlerinde dış ticaret fazlası verirken uygulanan yanlış politikalardan dolayı dış ticaret açığı vermeye başladığını belirten Korkmaz, “2001 yılında tarım ürünlerinde 600 milyon dolar dış ticaret fazlası, 2002 yılında ise daha az, 52 milyon dış ticaret fazlası vardı. 2003 ve sonrası yıllarda bu denge terse döndü ve tarım ürünleri ithalatı, tarım ürünleri ihracatını geçti. Dış ticaret açığı vermeye başladık. Geldiğimiz noktada, 2014 yılında tarım ürünlerinde dış ticaret açığı 3.7 milyar dolar oldu” dedi.

Korkmaz, dış ticaret açığında Türkiye'nin son 14 yılda geldiği noktayı bir tablo ile anlattı.

1-021.jpg

(2015 yılı Ocak-Mart 3 aylık verilerdir.)

Tarımda bu kötü gidişe dur denilmesi için uygulanması gereken etkin politikaları da sıralayan Korkmaz, şunları kaydetti:

"Sonuç olarak yeni tarım politikaları tespit etmek gerekir. Bunun için bizim önereceklerimiz şunlardır :

Bütçeden yapılacak tarımsal destekler yasada olduğu gibi millî gelirin yüzde birine çıkarılmalıdır.

Yasal alt yapı hazırlanarak, küçük ve dağınık olan tarımsal işletmeler, devlet destekli kooperatif benzeri ve her ortağın tarım arazisi oranında payının olduğu ortaklık yoluyla birleştirilmeli, bu arazilerde çalışma önceliği ortakların olmalıdır. Ayrıca bu kuruluşlar, ortakların ürünlerini paketleyip koruyabilmeli, soğuk hava tesisleri kurulabilmelidir.

Tarımda Ar-Ge harcamaları artırılmalı, bunun için ziraat fakültelerinin olduğu üniversitelerde yasal alt yapı hazırlanarak “Üniversite-Tarım iş birliği” organizasyonları yapılmalıdır.

Tarım ürünleri fiyatlarının oluştuğu piyasalarda devletin, doğrudan ve dolaylı yoldan etkinliği artırılmalı, piyasada stokçuluk ve kartelleşme önlenmelidir.

Tohumculuğun gelişmesi, sulamanın etkin ve yaygın hale gelmesi, toprakların iyileştirilmesi ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik önlemler alınmalıdır.

Tarım sigorta yasası çiftçilerin yaşayabilecekleri risklere göre daha kapsamlı ve primi daha ucuz olarak yeniden yapılandırılmalıdır."