Barış Ergin

Türkiye'ye Rus ambargosu 2016'nın ilkbaharında başlamıştı.Rusya hali hazırda birçok baharat ve sebzenin ülkeye girişini yasakladı. Üretim, paketleme ve bitki sağlığı konusunda araştırmalar yapacak olan heyet, Rusya standartlarına uygunluğu belirleyecek. Heyetin ziyaretinin temel amacı ise yasağın en hızlı şekilde kalkmasını sağlamak ve potansiyel risklerden kaçınmak olarak açıklandı.

Türk Domatesini Özlediler

Tüm bu adımlar atılırken Rusya'da domates kıtlığına vurgu yapılıyor. Rus tüketicilerin özellikle Türk domatesini özlediği belirtiliyor. Tarım ürünleri konusunda uzmanlanmış Fruitnet sitesi, "Ruslar, Türk domatesini özlüyor" başlığıyla yayımladığı bir haberinde Rusya'da taze domates kıtlığına dikkat çekti. Site, "Rus tüketiciler, AB ve Türkiye'den gıda ithalatına uygulanan yasak nedeniyle vazgeçmek zorunda kaldığı ürünlerin arasında en çok Türk domatesini özledi" dedi. Haberde Rusların Türk tarım ürünlerini sevdiği görüşlerine de yer veriliyor.

Yapı Sektörüne 700 Milyon Dolar Gelecek

Rusya ile Türkiye arasındaki gelişmelere ilişkin, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, "Sektör ihracatımız 2014'te 710 milyon dolardı. Olumlu süreç devam ederse kısa sürede bu rakamı tekrar yakalayacağımızı düşünüyoruz" dedi. Urfalılar, Rusya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin düzelmesinin ülke ticaretine ve özellikle yapı sektörüne olumlu katkı sağlayacağını belirtti. Siparişlerin tekrar gelmeye başladığını aktaran Urfalılar, "Rusya'ya ihracatımız 2014'te ise 710 milyon dolardı. Olumlu süreç devam ederse kısa sürede 2014 rakamlarını yakalarız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sabah