Habertürk gazetesinden Mustafa Türk'ün haberine göre, özel sektöre de et ithalat izni geliyor. Türkiye'nin fiyat mekanizmaları konusunda yol ayrımına geldiğini belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, et fiyatları konusunda Ekonomi Bakanlığı'nın daha fazla inisiyatif alacağını söyledi.

YETKİYİ ELİMİZE ALDIK

Zeybekci, “Önümüzdeki dönemde Türkiye'de artık dünya fiyatlarıyla aynı seviyede et fiyatları olacak, ama hayvan üreticisine, et üreticisine doğrudan bütçeden aradaki farkı destekleyeceğiz. En son, Ekonomi Bakanlığı olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na 2 defa izin verdik. Birincisinin doğrudan lisans ve imkanını onlara verdik, ikincisinin yetkisini bakanlık olarak elimize aldık. Özel sektöre de ithalat yapma imkânını sağlayacak istenilen düzenlemeyi yapmayı biz de istiyoruz" dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı'nın raporuna da yer verilen haberde, 2014'te kaçakçıların gözdesinin fiyatı artan kırmızı et olduğu kaydedildi. Ele geçirilen 290 ton kaçak kırmızı ete el konuldu.

SURİYE'DEN GETİRİYORLAR

2013 yılına göre operasyon sayısı yüzde 114 artarken şüpheli sayısı da yüzde 94 artış gösterdi.

Kırmızı et fiyatlarının artması, et kaçakçılığında patlamaya neden oldu. 2013 yılında 88 ton kaçak kırmızı et ele geçirilirken 2014 yılında bu rakam 290 tona yükseldi. Raporda kırmızı etin ağırlıklı olarak İran ve Suriye'den temin edildiği belirtildi.

Canlı hayvanların ise genellikle Suriye'den getirildiği, vurgulandı. Kırmızı etlerin antreporlarda, sığır eti görünümü verilmiş tavuk kırıntısı ve kıymalarıyla değiştirildiği belirtildi. Raporda, sığır eti görünümlü beyaz etin üçüncü ülkeye sevk edildiği antrepoda kalan sığır etlerinin ise iç piyasaya sürüldüğü kaydedildi.