Bugünlerde Ziraat Bankası'nın 152'nci Yıl için hazırlanan Reklam Filmi' konuşuluyor. 'Neden… Neden Bir Başka Bakıyorsun Bu Memlekete…' ifadeleri ile başlayan reklam filminde Ziraat Bankası'nın 152 yıllık serüveni etkili bir şekilde anlatılıyor. Reklam filminin uzun olması ve televizyonlarda arka arkaya yayınlanması Banka yönetiminin bu tanıtım için ciddi bir bütçe ayırdığını gösteriyor.

ZİRAAT'TEN MANİDAR FAİZ ARTIŞI!

Ziraat Bankası'nın 'memleket, millet ve çiftçi' vurgusunun ön plana çıktığı reklam filminin yayınlandığı bir dönemde çiftçinin kredilerinde faiz artışına gitmesi dikkat çekti. Bu artışın faiz lobisinin bütün baskılarına rağmen Merkez Bankası'nın faiz artışına gitmediği bir dönemde yapılması ise manidar bulundu.

ÇİFTÇİNİN FAİZ MALİYETİ ARTACAK

Ziraat Bankası, Tarım Kredi'ye kullandırdığı kredilerin faizlerini yüzde 12'den 12.50'ye çıkardı. Bu faiz artışıyla birlikte Tarım Kredi üzerinden kredi kullanan çiftçinin maliyetleri artacak. Özel bankalarda zaten yüksek olan faizlerden dolayı zor günler geçiren çiftçi, bu artışla birlikte bir darbede devlet bankasından yemiş oldu.

Ziraat Bankası'nın zamanlaması manidar faiz artışı, reklam filminde geçen; 'Neden Bir Başka Bakıyorsun Bu Memlekete…' vurgusunu da anlamlı hale getirdi.

Tarım Kredi, Ziraat Bankası'ndan aldığı krediyi, ÇKS'si olan çiftçiye yüzde 4, olmayan çiftçiye ise yüzde 8'den kullandırıyor. Ancak burada da komisyon oranları devreye giriyor. Tarım Kredi'nin kullandırdığı kredilerde komisyon oranları yüzde 4 ile 6 arasında değişiyor.