Bakanlar Kurulu'nun 20 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı, makarna, irmik ve diğer bazı sektörlerdeki yatırımların, İstanbul hariç olmak üzere tüm bölgelerde desteklenmesinin yolunu açtı.

DİPNOT DEĞİŞİKLİĞİ İLE GELEN YATIRIM DESTEKLERİ

Yayınlanan kararla, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'ın EK 2B “İllerin Bölgesel Desteklerden Yararlanabilecek Sektörlerine İlişkin Sektör Numaralı” başlıklı tablosunun, 6 numaralı dipnotu değiştirildi.

Değişiklikle, “makarna, makarna ile entegre irmik yatırımları, ev hayvanları için hazır yem, balık unu, balık yağı, balık yemi, kuruyemiş, turşu” dipnottan çıkartılmasıyla, söz konusu yatırımlar, İstanbul hariç olmak üzere diğer tüm bölgelerde, bölgesel teşviklerden yararlanabilir hale geldi.

Aynı şekilde dipnottaki “ekmek” ifadesi de, “donuk ekmek ve donuk ekmek hamuru hariç” ifadesi eklenerek, daraltıldı.

Değişiklikten sonra 6 numaralı dipnotun yeni hali şöyle:

“6 numaralı dipnot: 6'ncı bölge hariç olmak üzere, gıda ürünleri ve içecek imalatı yatırımlarından “şehriye, kuskus, yufka, kadayıf, ekmek (donuk ekmek ve donuk ekmek hamuru hariç), pirinç, rakı, bira, linter pamuğu, çay, fındık kırma/kavurma, hazır çorba ve et suları ve müstahzarları üretimleri ile tahıl ve baklagil tasnif ve ambalajlanması” yatırımları bölgesel desteklerden yararlanamaz.”

MAKARNA YATIRIM DESTEKLERİ

Bölgesel Teşvik Uygulaması kapsamında yatırım projelerinin desteklerden faydalanabilmesini teminen her bir il için sektörel ayrımda belirlenen asgari yatırım tutarını ve kapasitelerini sağlaması gerekiyor.

“İllerin Bölgesel Desteklerden Yararlanabilecek Sektörlerine İlişkin Sektör Numaraları” başlıklı tabloda, asgari yatırım tutarı ve/veya kapasitelerini sağlamak kaydıyla her bir ilde desteklenen sektörlerin kodları yer alıyor.

Gıda ve İçecek İmalatı sektörü altında yer alan makarna yatırımları için asgari yatırım tutarları 1. ve 2. Bölgeler için 2 Milyon TL, 3.,4. ve 5. Bölgeler için 1 Milyon TL, 6. Bölge için ise 500 Bin TL. Ayrıca söz konusu yatırımlar, İstanbul hariç diğer tüm bölge ve illerde desteklerden yararlanabiliyor.

BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI

Bölgesel Teşvik Uygulaması, ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyi bakımından sınıflandırılmış altı bölgede, söz konusu bölgelerin potansiyelleri ve ekonomik ölçek büyüklükleri dikkate alınarak belirlenmiş belirli sektörlere yönelik bir destek sistemi getiriyor. Sektörlere, yatırım teşvik araçları ile sağlanacak yardım yoğunlukları, bölgelerin ekonomik gelişmişlik düzeyine göre farklılaşabiliyor.


Bölgesel Teşvik Uygulaması kapsamında desteklenecek olan yatırımların bulundukları ildeki bir organize sanayi bölgesinde yapılması durumunda, Vergi İndirimi ve Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği bakımından bir alt bölge destekleri uygulanıyor.


Bölgesel Teşvik Uygulaması kapsamında vergi indirimi yoluyla sağlanan yatırıma katkı tutarının bir kısmının Birinci Bölge hariç olmak üzere, bölgelere göre değişen oranlarda yatırım tamamlanmadan önce ve firmanın varsa diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazanca uygulanması da mümkün. Yatırımcı, yatırımın bulunduğu bölgeye göre belirlenen orandaki vergi indirimi desteğinin bir kısmını yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlar için kullanabiliyor.


Yeni Yatırım Teşvik Programı, yatırım kararlarını hızlandırmak üzere 31.12.2015 tarihine kadar başlanan yatırım projeleri için Vergi İndirimi ve Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği bakımından daha avantajlı oran ve süreler sağlıyor. Bu kapsamda, yatırıma başlanıldığının kabul edilebilmesi için, yatırımın başlangıç tarihinden sonra arazi-arsa, altyapı, bina-inşaat, makine ve teçhizat (avans ve ön ödemeler dahil) ile diğer yatırım harcamalarına yönelik olarak yatırım projesi için alınacak olan teşvik belgesinin ilk düzenlendiği tarihteki sabit yatırım tutarı esas alınmak üzere, sabit yatırım tutarının en az %10'u oranında harcama yapılması gerekiyor. Sabit yatırım tutarı 50 milyon TL'nin üzerindeki yatırımlar için bu tutar, en az 5 milyon TL. Bu çerçevede, 01.01.2016 tarihinden itibaren başlanılan yatırımlar için Vergi İndirimi ve Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği ise belirlenen oran ve sürelerde uygulanacak.


TARIMDANHABER