Türkiye'nin üretim ve ihracatta söz sahibi olduğu fındık gibi önemli bir üründe rekolte tahminleri deyim yerinde ise 'yazı mı tura mı' işine dönüşmüş durumda. Şimdi herkes kimin rekolte tahmininin tutacağını kimin ise yanılacağını bekliyor. Rekolte tartışmalarından dolayı fındığın asıl sorunları ise yine maalesef pek gündeme gelmeyecek.

Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım da bugünkü köşesinde bu çarpıklığa dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Geçen yıl ziraat odaları, ihracatçılar, Gıda,tarım ve Hayvancılık Bakanlığı farklı farklı rekolte tahmini yaptı. Hepsinin de aşağı yukarı yanıldığını gördük. Bu sene yine bir rekolte tartışması var. İhracatçılar 733 bin ton, ziraat odaları 590 bin ton,Tarım il Müdürlükleri 676 bin ton fındık olacağını tahmin ediyor. İhracatçılarla ziraat odalarının tahmini arasında 143 bin ton, Tarım İl Müdürlüklerinin tahmini ile 57 bin ton fark var. Bu az bir fark değil. Sezon sonunda yine yanılanlar olacak ama kimse bundan ders çıkarmayacak. Rekolte tartışması yıllarca sürüp gidecek.

TARTIŞMA BOŞUNA DEĞİL!

Rekolte tartışması boşuna değil. Amaç fiyatı yönlendirmek, fiyatın oluşumunu etkilemek. İhracatçı rekolteyi yüksek gösterip fiyatın düşük oluşmasını istiyor. Üretici de rekolteyi düşük gösterip fiyatın yüksek oluşmasına çalışıyor. Gerçek olan şu ki, devlet müdahalesinin olmadığı bir ortamda fındığın fiyatını ya hava koşulları ya da güçlü alıcılar belirliyor. Üretici ne yazık ki belirleyemiyor."