Uras, bugünkü yazısında fındık üreticisinin neden kaybetmeye mahkum olduğunu da şu cümlelerle anlattı.

Satıcı çok ve güçsüz

Alıcı sayısı sınırlı olduğu için bu alıcılar, üretim miktarını gözleyerek alım fiyatını belirliyor. Bir zamanlar fındıkta fiyat oluşumunda ve ihracatta Fiskobirlik (Fındık Satış Kooperatifleri Birliği) hâkim durumda idi. Tüccar bu fiyatı vermezse, üretici fındığı Fiskobirlik'e satıyordu. Şimdilerde piyasayı ihracatçı ve tüccar yönlendirir hale geldi. Fındık üreticisi, bu durumda ihracatçı veya tüccarın fiyatını kabul etmek zorunda kalıyor.

Alıcı az ve güçlü

İlke olarak, fiyatın serbest piyasada oluşması normaldir. Normal olmayan, fındıkta üretici sayısının çok olması ve üreticinin güçsüz olması, buna karşılık, alıcı sayısının az ve alıcının güçlü olmasıdır. Alıcı istediği fiyatı dikte etme imkânını elinde tutmaktadır.

Her yıl bugünlerde farklı kuruluşlar ürün tahmini yaparlar. Bu yıl için ihracatçıların tahmini 733 bin ton, Tarım İl Müdürlüklerinin tahmini 676 bin ton, ziraat odalarınınki 590 bin ton. İhracatçı üretimi (arzı) çok göstererek fiyat kırmak derdinde, üretici az göstererek fiyatı korumak derdinde. Zamanla arz ve talebe göre gerçek fiyat oluşuyor ama ihtiyaç sahiplerinin beklemeye tahammülleri olmadığından, fındıklarını piyasanın açılış fiyatından daha ucuza satıyorlar.