Dün açılanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Maliyet Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon konusunda bugün çok kötü olmasa da arzuladığımız trende oturmamış bir enflasyon dinamiği ile karşı karşıya olduğumuzu söyledi. Şimşek, “Burada bence 3 husus önemli. Aralık-ocak ayında konuştuğumuzda o zaman petrol fiyatlarının düşüşü, baz etkisi nedeniyle enflasyonun çok hızlı düşeceğini öngörmüştük. Aslında yanılmadık, fakat bizim öngörümüz, özellikle yılın ilk çeyreği ve ikinci çeyreğinin başı itibarıyla biraz daha hızlı bir aşağı doğru momentumdu. Burada doların genel olarak bütün gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı değer kazanması etkili oldu. Ama işin ilginç tarafı geçen sene biz bir kuraklık yaşadık ama hala gıda fiyatları yüksek seyrediyor. Bizim yıllık yüzde 7,6'lık bir enflasyonumuz var ama gıda fiyatları yüzde 14'ün üzerinde artmış. Neredeyse enflasyonun yarısı gıdadan kaynaklanmış" dedi.

ENFLASYON SON AYLARDA DÜŞEBİLİR

Bir televizyon kanalına ekonomi gündemini değerlendiren Maliye Bakanı Türkiye ekonomisinin geçen yılki yüzde 2,9'luk büyümesinin kötü bir rakam olmadığını, Çin ve Hindistan hariç bütün gelişmekte olan ülkelerin ortalamasından daha fazla büyüdüğünü söyledi.

Şimşek, global gıda fiyatı endeksinde büyük bir artış olmadığına vurgu yaparak, "Sonraki aylarda enflasyonun bir miktar daha düşme ihtimali var. Baz etkisi ve petrol fiyatları ile. İran'la olan anlaşma petrol fiyatlarını daha da aşağı çekebilir. Tabii ki Amerikan Kongresi'nin bu konudaki tutumuna bakacağız ama İran dünyanın en büyük rezervlerinden birine sahip. Yatırımın artması ile üretimin artması ihtimali de var. Zaten dünyadaki petrol fiyatlarındaki düşüşün en önemli sebebi arz fazlası. Özetle enflasyonda kur ve gıda fiyatlarının etkisi ile arzuladığımız momentumu yakalayamadık ama yine de enflasyon muhtemelen düşmeye devam edecek."

MEMURU ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ

Maliye Bakanı Şimşek, mevsimsel dalgalanmanın nasıl yumuşatılacağı konusunda çalışmalar yapacaklarını belirten Şimşek, bizim, oturup, tarımda dönüşüm, verimlilik, tarım ürünlerinin depolanması konusunda çalışma yapmamamız gerektiğini söyledi. “Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi konusunda ilave çaba gerekecek. Türkiye, örneğin jeotermal kaynaklarda büyük bir potansiyele sahip, bunu biz kış aylarında tarımsal üretime nasıl dönüştürebiliriz, bunlar benim şahsi değerlendirmelerim. Para politikasının duruşu kadar verimlilik de önemli, bunun için de mikro reform lazım. 25 öncelikli dönüşüm alanının amacı da buydu" dedi.
Enflasyonun yüksek gelmesi ile memur maaşlarına ilişkin değerlendirme de yapan Şimşek, "Bu dönemde memuru enflasyona ezdirmeyeceğiz. Maliyet konusunda bugünden spekülasyon yapmak istemiyorum. İlk 3 aylık rakamlara bakarsak, enflasyon öngörülerimizin üzerinde. Bundan sonraki aylardaki gıda fiyatları, petrol fiyatları ve kura bakacağız. Ama her bir puanın etkisi çok büyük" değerlendirmesinde bulundu.