ÖZEL HABER

Tohum dış ticaret verilerinde en önemli kalemi sebze tohumları oluşturuyor. Türkiye'nin 2014 yılı hibrit sebze tohumu ithalatı 109 milyon dolar, ihracatı ise 17,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu kalemde yapılan ithalatta, İsrail birinciliğini Peru'ya kaptırdı. 2014 yılında 15,8 milyon dolarlık sebze tohumu ithalatı ile Peru birinci olurken, 13,8 milyon dolarla Çin ikinci, 12,4 milyon dolarla İsrail üçüncü sırada yer aldı. Ancak sıralamadaki bu değişiklik kafaları karıştırdı.

SIRALAMANIN DEĞİŞMESİ KAFALARI KARIŞTIRDI!

Peru'dan yapılan ithalatın detayları incelendiğinde tıpkı İsrail'de olduğu gibi ithalatın neredeyse tamamına yakınını domates tohumları oluşturdu. Peru'dan yapılan 15,8 milyon dolarlık tohum ithalatının 13,1 milyon dolarının tek kalemde domates tohumlarından oluştuğu görülüyor. Peru'nun hibrit tohumlarda teknolojinin yeterli olmaması, küresel yabancı tohum firmalarının yatırımlarını bu ülkeye kaydırmaları, domates tohumunda İsrail'in söz sahibi olması ve Peru'dan ithal edilen domates tohumlarının fiyatları ile İsrail'den ithal edilen domates tohum fiyatlarıyla aynı olması bu ülkeden alınan domates tohumlarının da İsrailli firmalara ait olma ihtimalini kuvvetlendiriyor.

İTHALATIN YARISI DOMATES TOHUMLARINDAN OLUŞTU

Türkiye'nin sebze tohumları dış ticaret verilerinde domates tohumu en önemli kalemi oluşturuyor. Rakamlar da bunu teyit ediyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin 2014 yılında yaptığı 109 milyon dolarlık toplam sebze tohumu ithalatının yarısını yani 55,5 milyon doları domates tohumlarından kaynaklandı. Buradaki ithalatın yarıya yakını da Peru ve İsrail'e gitti. Domates tohumu ithalatında Peru'ya 13,1 milyon dolar, İsrail'e ise 9,8 milyon dolar ödendi.