Hükümet, bütçe dengelerine bozacağı gerekçesiyle muhalefetin 'çiftçiye ucuz mazot' vaadine karşı çıkarken, bu konuda yeni bir skandal gündeme geldi. Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre çiftçi kullandığı mazotun fişini almadığı için bu fişler karaborsada şirketlere satılıyor. Böylece devletin kasına gittiği düşünülen vergi aslında şirketlerin, benzincinin ve karaborsacının kasasına gidiyor! Haberde tarımda kullanılan mazottan verginin alınmaması durumda hem çiftçinin rahatlayacağı hem de karaborsanın önüne geçileceğine dikkat çekildi.

Haberde öne çıkan başlıklar;

ÇİFTÇİYE MAZOT DESTEĞİ TOPTANCI TEORİLERİ HAKSIZ ÇIKARIYOR!

Geride bıraktığımız seçimin ekonomik vaatlerinden belki de en önemlisi mazottan vergi alınmamasıyla ilgili olandı. Tabii diğer ekonomik vaatler gibi mazot fiyatının 1,5 veya 1 lira 75 kuruş olması da bütçe açısından tartışma konusu oldu. Vazgeçilen vergi alacağı karşılığında devletin kaybettiği verginin kaynağı haklı olarak soruldu. Tabii ki hükümetlerin bu tip popülist tavırları önce devletin bütçesini bozuyor ardından borçlanma gereğini artırıp faizleri yukarı taşıyor ve sonuçta halkın sırtına başka bir yük olarak biniyor. Ancak bazı alanlar var ki yakından bakıldığında böylesi toptancı teorileri haksız çıkarıyor. Bunun örneklerinden biri de çiftçiye mazot desteği. Şimdi yakından bakarak neden böyle olduğunu görmeye çalışalım.

ÇİFTÇİ 3.2 MİLYAR LİTRE MAZOT KULLANIYOR

Türkiye'de şu anda çiftçilerin kullandığı mazot miktarı yıllık yaklaşık 3.2 milyar litre. Harcanan bu mazotun karşılığı olan 12.8 milyar liranın 7.6 milyarının vergi olarak alındığı hesaplanıyor. Halen çiftçilere sağlanan 600 milyonluk bir destek zaten var. Böylece eğer mazot üzerindeki vergi kalkarsa devletin buradan 7 milyarlık vergi kaybının olabileceği hesaplanabilir.

PARA ŞİRKETLERİN CEBİNE GEDİYOR!

Oysa yakından bakınca durumun hiç de öyle olmadığı ortaya çıkıyor. Şimdi aktaracağımız tespitleri yapan konuyla yakından ilgili bir devlet kuruluşu. Çiftçilerin fiş veya fatura kullanmaması nedeniyle kullanılmayan bu fişlerin karaborsası oluşmuş durumda. Üstelik az miktarda da değil. Üst düzey bir yetkili sohbet esnasında çiftçilerin kullanmadığı fiş ve faturaların satıldığı karaborsada tutarın 6 milyar liraya kadar çıktığını tahmin ettiklerini belirtiyor. Bu öylesine bir tahmin de değil üzerinde çalışılmış, verilerle desteklenmiş.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Peki, karaborsada sistem nasıl işliyor? Çiftçinin almadığı fişleri ilçeler ve köylerdeki benzinciler satışa çıkarıyor. Fiş veya fatura ihtiyacı olan şirketleri belirleyip benzinci ile arasındaki bağlantıyı kuran karaborsacılar, benzincinin köylüye kesmesi gerektiği fişi şirketlerin araçları için kestiriyor. Şirket aldığı fişin KDV'sini indiriyor ÖTV'sini ise gider yazıyor. Yani vergisinden düşüyor. Arada benzinci ve karaborsacı da payını alıyor. Böylece devletin kasasına gittiği düşünülen vergi aslında şirketlerin, benzincinin ve karaborsacının kasasına gidiyor. Şimdi mazotta vergi kalkarsa bu karaborsa da ortadan kalkacak. Para karaborsacılar ve şirketler yerine çiftçinin cebinde kalacak.