Milli Gazete'nin haberine göre, Aralık ayının sonunda sessiz sedasız çiftçinin Tarım Kredi üzerinden kullandığı kredilerin faizlerini artıran Ziraat, burada yaptığı faiz artışını, 'ticari sır' gerekçesiyle açıklayamadı. Ancak faiz oranlarını açıklayamayan Ziraat, konuyla ilgili yapılan bir haberden dolayı Milli Gazete'ye düzeltme metni gönderdi.

İlgili haber şöyle:

FAİZ ARTIŞINA 'TİCARİ SIR' SAVUNMASI

Ziraat Bankası, geçtiğimiz Aralık ayında çiftçinin kredi faizlerinde yapılan zamanlaması manidar faiz artışı ile ilgili olarak gazetemize düzeltme metni gönderdi. Düzeltme metninde, Tarım Kredi üzerinden çiftçiye kullandırılan kredi faiz oranlarının 'müşteri sırının ifşası' gerekçesiyle açıklanamayacağı belirtildi.

Ziraat Bankası, geçtiğimiz Aralık ayının sonunda Tarım Kredi üzerinden çiftçiye kullandırdığı kredilerin faiz oranlarını yarım puan artırarak yüzde 12'den 12,5'e yükseltmişti. Bankanın çiftçi kredilerinde yaptığı bu faiz artışının, faiz lobisinin bütün baskılarına rağmen Merkez Bankası'nın faizleri sabit tuttuğu bir dönemde yapılması ise manidar karşılanmıştı. Faiz artışının aynı zamanda, Ziraat Bankası'nın 152'nci Yıl için hazırladığı Reklam Filmi'nin televizyonlarda yayınlandığı bir dönemde yapılması da 'Ziraat'in reklam masrafı çiftçiden!' eleştirilerini gündeme getirmişti.

Gazetemizde 29 Aralık'ta yayınlanan 'Ziraat'in Reklam Masrafı Çiftçiden!' başlıklı haberimize Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü tarafından düzeltme metni gönderildi. Düzeltme metninde haberimiz eleştirilerek, “Haberde Ziraat Bankası'nın çiftçiye kullandırdığı kredilerin faiz oranında artışa gittiği şeklindeki gerçek dışı iddia Bankamızı üreticiler ve kamuoyu nezdinde zan altında bırakmaktadır" denildi.

FAİZ ORANLARI HAKKINDA BİLGİ VERİLMEDİ

Ancak düzeltme metninde haberin asıl konusu olan, çiftçinin Tarım Kredi üzerinden kullandığı kredilerin faiz oranları ile ilgili bir bilgiye yer verilmedi. Aynı zamanda Tarım Kredi'ye kullandırılan kredilerde faiz artışın yapılıp yapılmadığı konusunda da bir açıklamada bulunulmadı. Buna gerekçe olarak da 'ticari sır' gösterildi.

KENDİSİNİ BÖYLE SAVUNDU

Konuyla ilgili olarak da düzeltme metninde şunlar kaydedildi: “Bankamızca, Tarım Kredi Kooperatiflerine, Bankamız ticari faaliyetleri kapsamında, rekabetçi Pazar şartlarına uygun şekilde kredi verilmekte olup, müşterimiz olan Tarım Kredi Kooperatifleri ile Bankamız arasındaki bilgilerin paylaşılması müşteri sırrının ifşası anlamına gelecek ve Bankacılık Kanunu 73. Maddesi uyarınca suç oluşturacağından, konuyla ilgili olarak bilgi verilmesi mümkün bulunmamaktadır"