HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, önceki gün TBMM'de düzenlediği basın toplantısında bölgedeki çiftçilerin sorunlarına dikkat çekti.

ÇİFTÇİYE ELEKTRİK İŞKENCESİ ÇEKTİRİLİYOR!

Seçim bölgem olan Mardin ilinde ve Kızıltepe, Midyat, Mazıdağı, Derik ilçeleri başta olmak üzere Urfa, Batman, Diyarbakır, Şırnak yaşanan elektrik kesintilerine dikkat çeken Aslan, şunları kaydetti: “Tarım ve hayvancılıkta bu illerde büyük bir potansiyel varken, üretim için gerekli olan su, güneş, toprak mevcutken bölgeye, çok büyük bir elektrik işkencesi çektirilmektedir. Günde 8-10 saati bulan elektrik kesintileri ile tarımsal sulama büyük sorun yaşamaktadır. Bir taraftan sulu tarımı teşvik eden bir hükümet politikası var, diğer taraftan sulu tarımı yapmak için gerekli enerji verilmemektedir. En önemli tarım ürünleri olan pamuk ve mısır düzenli sulanması gerekirken elektrik kesintileri nedeniyle sulamalar yarıda kalıyor. Bu dengesizlik ürünlere ciddi zararlar veriyor, halkın yegâne geçim kaynağı olan tarımsal ürünlerin kurumasına yol açıyor. Ayrıca bu mübarek ramazan ayında insanlar soğuk su içemediği gibi, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar da susuzluktan nasiplerini almaktadır"

Bu illerde tarım, elektrik afeti yaşandığını vurgulayan Aslan, “Çiftçi kan ağlıyor. Çiftçiler seslerini duyurmak için zaman zaman açıklamalar yaptı, yolları kapattı. AKP'li bakan ve siyasetçiler 3-4 yıldır elektrik kesintisi sorununu çözeceklerini söylediler, söz verdiler ama yerine getirmediler" eleştirisinde bulundu.

AK PARTİ'YE 'EDAŞ'IN TAHSİLATÇILIĞINA SOYUNDU' TEPKİSİ

Hükümetin çiftçilere yaşattığı bir diğer krizin ise tarımsal üretim için alacakları paralara konulan blokeler olduğunu söyleyen Aslan, bu konuda da şunları kaydetti: “Çiftçiler elektrik borçları nedeniyle adeta rehin alınmıştır. Elektrik borcu nedeniyle bölgedeki tüm çiftçilerin alacakları tarımsal destekleri bankalarda bloke edilmiştir. AKP hükümeti özel firma olan Dicle EDAŞ'ın tahsilatçılığına soyunmuştur. Bunun yanı sıra birçok elektrik abonesine de kaçak keyfi cezalar yazılmakta halk bezdirilmektedir"

Mardinli, Urfalı, Batmanlı, Diyarbakırlı çiftçilerin ürün desteği alamadığının altını çizen Aslan, bundan dolayı da bölgede ekonominin durma noktasına geldiğini bildirdi.