Bayraktar, katıldığı Hasat Bayramı sonrası Polatlı Ziraat Odası'nı ziyaret etti. Oda Başkanı Zekai Köseoğlu'ndan bilgi alan Bayraktar, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çiğ süt fiyatlarını değerlendirdi. TZOB Genel Başkanı, Türkiye'de besi hayvancılığı konusunda bir mesafe alındığını, üretimin arttığını bildirdi. “Üretim artıyor niye ithalat olmadığı için artıyor. Piyasada fiyat istikrarı sağlandığı sürece bu ülkede üretim artar" diyen Bayraktar, şunları söyledi:

“Yalnız et fiyatlarının biraz fazla olduğu söyleniyor, doğrudur. Ama bu biraz da bizim maliyetlerimize bağlı bir şey. Yani üretim maliyetlerini biraz daha desteklememiz ve aşağı çekmemiz lazım. O zaman et fiyatlarının da biraz daha aşağı indiğini göreceğiz. Ama üretimde 1 milyon tonları yakaladık bu önemli. İthalat lobileri tatlı para kazanma uğruna ithalat yapmak istiyorlar. Onunla ilgili karar vericilere de ulaşıyorlar. Ama Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin verdiği güzel, iyi bir mücadele var ve bu mücadeleyi aşamadıkları için biz bugünleri ithalat yapmadan geçiriyoruz. Ve sürdürülebilir üretim noktasındayız. Bu işin bir ayağı bu."

Sütte fiyat istikrarı çok önemli

İşin süt tarafına bakıldığında, sütte fiyat istikrarı çok önemli olduğunu bildiren Bayraktar, şöyle dedi: “Biz bunu bu ülkede yıllarca yakalayamadığımız için 4 yılda bir, 5 yılda bir süt hayvanlarını kesime götürürdük. Biz bunu istemiyoruz, arzu etmiyoruz. Çünkü süt hayvancılığı 2008- 2009 yıllarını hatırlarsınız, bu yıllar da yine süt fiyatları istikrar yakalayamadığı için, üretici para kazanamadığı için süt hayvanları kesime gitti. Bunun sonucun da sadece süt üretimi değil et üretimi de darbe yedi. Çünkü materyal gelmediği için et hayvancılığını geliştirme imkânımız olmadı, ithalatçı olduk. Bunu hiçbir zaman unutmamak lazım. Süt fiyatları bir yıldır yerinde sayıyor. Sanayicinin verdiği para 1 lira 15 kuruş.

Peki, bizim bir yıldır maliyetlerimiz artmadı mı? Ama market raflarına baktığımızda tereyağı gibi, peynir gibi, yoğurt gibi ürünlerin fiyatlarının arttığını görüyoruz. Bu kabul edilir bir durum değil. Tabii herkesin kazanması lazım. Biz kimsenin para kazanmasına karşı değiliz. Ama sanayici ve tüccarın para kazanırken çiftçide kazanmalı. Ya da kazan kazan politikası olmalı. Yoksa üretimin bir ayağını götüremezsin. Bunun bir ayağını götüremezsek. Üretim ayağı en önemli. Bunun menşe ve kaynağı bu. O zaman kendileri de işleyecek süt bulamazlar. Onun için her zaman söylüyoruz kimse kendi ayağına kurşun sıkmasın. Bu ülkede üretimi sürdürülebilir kılalım. Süt üretimini de artıralım. Son yıllarda artmaya başladı. Biz 20 kuruş civarında süte zam istiyoruz. Sanayicimizin bir an evvel bu inadından vazgeçerek bu 20 kuruşu üreticimize vermesini bekliyoruz. Ve bunu alıncaya kadar da mücadelemiz devam edecektir. Bunun da herkes tarafından bilinmesi lazım."

Ziyarete TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nejat Gamzeli, TZOB Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Bahadır Sezgin, Hüseyin Darcan, Ankara Ziraat Odası başkanları katıldı.