Konu ile ilgili açıklama yapan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral, Avrupa ülkelerinden ithal edilecek etin helal kesim standartlarına uygun birinci sınıf dana eti olacağını söyledi.

İTHAL EDİLECEK ETLER HELAL KESİM VE BİRİNCİ SINIF DANA ETİ OLACAK

Halkın kaliteli ve güvenilir et ihtiyacını karşılamanın asli görevleri olduğunu vurgulayan Genel Müdür Piral, “Et fiyatlarındaki istikrarın sağlanması amacı ile yurt içi tedarik imkânlarının kısıtlı olduğu dönemlerde, kanunların bize verdiği yetki çerçevesinde bu ihaleleri gerçekleştiriyoruz. Bu süreçte ithal edilecek etler helal kesim standartlarına uygun ve birinci sınıf dana eti olacaktır. Sığır karkas et ithalatı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının onay verdiği AB ülkelerinden, helal kesim sertifikası almış kesimhanelerde, yine Bakanlığımız veteriner hekimleri ve Et ve Süt Kurumu veteriner hekimleri kontrolünde gerçekleştirilecektir. Bu çerçevede Bakanlığımızca Resmi Veteriner Hekimler görevlendirilmektedir. Bu veteriner hekimlerimiz, çalışma koşullarını yerinde kontrol etmekte, sığırların kesim öncesi, kesim ve kesim sonrası muayenelerini gerçekleştirmekte, tüm bu işlemlerin sağlık kurallarına ve ülkemiz örf ve adetlerine uygunluğunu denetlemektedirler.

AB ÜLKELERİNDE ÇİFTLİK HAYVANLARININ BESLENMESİNDE HAYVANSAL PROTEİN KULLANIMI YASAK

Altını çizerek belirtmek isterim ki Avrupa Birliğinde, mevzuat gereği çiftlik hayvanlarının beslenmesinde işlenmiş hayvansal proteinlerin kullanımı yasaktır. Dolayısıyla İthal edeceğimiz sığır karkaslarının beslenme koşulları ile ilgili olumsuz haberlere itibar edilmemelidir.

Bu standartlarda kesimler gerçekleştirilip sığır etleri şoklanacak ve soğuk zincir kurallarına uygun bir şekilde ülkemize getirilerek şarküteri sanayii ve yemek sanayiinde kullanıma sunulacak.” dedi.

YERLİ ÜRETİCİ MAĞDUR OLMAYACAK

Yerli üreticinin mağduriyetine de izin vermeyeceklerini belirten Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral, “Piyasa fiyatları makul düzeye gelinceye kadar Et ve Süt Kurumu olarak hem üreticimizi hem de tüketicimizi korumaya yönelik tedbirler almaya devam edeceğiz. Bununla birlikte, yerli üretici ve besicilerimizi mağdur edecek fiyat politikaları uygulanmasına da izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.