Geçmiş yıllarda borçlarından dolayı yapılandırmaya giren çiftçiler, kredi borçları bitene kadar Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden yeni bir kredi kullanamıyor. Bütün özkaynaklarını bu borç ödemesinde kullananan çiftçi, yeni ekim döneminde gübre ve tohum olacak imkanı bulunmuyor. Ciddi bir özkaynak krizi yaşayan çiftçi, tarlasını ekememe tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Koronavirüsle birlikte tarımsal üretimin önemi bir kez daha ortaya çıkarken, çiftçinin üretimini yapabilmesi için acilen bir cansuyu verilmesi gerekiyor. 

YAPILANDIRMA KAPSAMINDA BULUNAN ÇİFTÇİ YENİ BİR KREDİ KULLANAMIYOR

Tarımdan Haber’i arayan çiftçiler, Tarım Kredi Kooperatiflerine iki yıldır yapılandırma kapsamında ödeme yaptıklarını ancak yeni bir kredi kullanamadıklarına dikkat çektiler. Yapılandırma sürecinde olan çiftçilerin hiçbir taraftan yeni bir kredi kullanamadığına vurgu yapan çiftçiler, tarımsal üretimi olumsuz etkileyen bu soruna acilen bir çözüm bulunmasını istediler.

ÇİFTÇİNİN ÜRETİM YAPABİLMESİ İÇİN EN AZINDAN GİRDİLERİNİN KARŞILANMASI GEREKİYOR

Üretimin devamı için en azından girdilerin karşılanması gerektiğinin altını çizen çiftçiler, mevcut imkanlarının borç ödemesinde kullanıldığını, bundan dolayı şu anda gübre ve tohum alamayacak binlerce çiftçi bulunduğunu dile getirdiler. 

“Çiftçi girdisini nereden karşılayacak? Ya öz kaynağından ya da kredi olarak. Yapılandırma sürecinden dolayı öz kaynaklar borç ödemesinde kullanıldı. Tarım Kredi Kooperatiflerinden ve bankalardan yeni bir kredi de temin edemiyoruz. Bu durumda üretim yapabilmek için ya tefecilerin eline düşeceğiz ya da üretimden çekileceğiz. Biz üretimden çekilmek istemiyoruz" değerlendirmesinde bulunan çiftçiler, yapılandırma kapsamında olan çiftçilere ödedikleri borçların en az yüzde 20’si kadar yeni bir kredi imkanın sağlanması gerektiğinin altını çizdiler. 

BİZE SADECE GÜBRE VE TOHUM VERSİNLER BAŞKA BİRŞEY İSTEMİYORUZ 

“Açılacak bu yeni kredi ile de bize sadece gübre ve tohum versinler. Biz başka bir şey istemiyoruz” çağrısında bulunan çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin acilen bu soruna bir çözüm bulmasını bekliyorlar.