Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz'ın da konuşmacı olarak katıldığı panelde, milli tarım teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik girişimcilik çalışmaları ile tarımın dijitalleşmesinde yeni nesil çiftçilik modelleri değerlendirildi.

82 MİLYON İNSANIMIZ ÜRÜNLERE DAHA MAKUL FİYATLARLA ULAŞACAK

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, "Geleceğin Tarımı ve Tarımda Verimlilik" panelindeki konuşmasında, kurum olarak üreticilerin tarım öncesi girdilerini tedarik etmelerinin yanı sıra üretim sırası ve sonrasında da çiftçileri desteklediklerini dile getirdi.

Üreticilerin ürünlerini değerinde alıp uygun fiyatlarda tüketiciye ulaştırmak adına yakın zamanda sorumluluklarını artırdıklarını belirten Poyraz, "Bu faaliyetleri yaparken en önemli husus verimlilik. Verimli çalışma ortamı, hem üretici hem de tüketici tarafında yapıldığı zaman üretici ürünün karşılığını alacak, 82 milyon insanımız da daha makul fiyatlarla bu ürünlere ulaşma imkânına sahip olacak" dedi. 

Poyraz, verimliliği artırmak adına teknolojik gelişmeleri takip ettiklerini de kaydederek, gelişen teknolojilerin çiftçiler tarafından üretim aşaması ve sonrasında benimsenmesi için yapılan çalışmalara destek vermeye çalıştıklarını belirtti.

ÜRETİM SÜRECİNİ PLANLAMAMIZ GEREKİYOR

Türkiye’nin tarımda kendi kendine yeten bir ülke olduğunun altı çizen Poyraz, tarımsal üretimde planlamanın önemli olduğuna işaret etti. “Öncelikle üretim sürecini planlamamız gerekiyor” diyen Poyraz, şöyle konuştu:

“Bu planlama sürecinin de en önemli aşaması pazar. Gıda, insanoğlunun yaradılıştan bu yana vazgeçmediği, vazgeçemeyeceği bir ürün. İhtiyaç olan gıda tüketiminin ülke bazında ne miktarda olduğunu tespit etmemiz gerekiyor. Aynı zamanda da bunun üretimle alakasının kurulması gerekiyor. Pazar tarafında bir talep var, öte yandan da arzı sunacak mekanizmanın da sağlıklı şekilde çalışması gerekiyor. Yani bizim özellikle pazar, talep, arz ve üretim mekanizmasını planlamamız gerekiyor. Üretim tarafında, üreticinin ne üreteceğini, ne kadar üreteceğini, nerede üreteceğini, kimle üreteceğini, nasıl üreteceğini planlı şekilde yapmamız lazım. Bu süreçlerin tamamında yazılımların ve bilgisayar sistemlerinin birbiri ile konuşan sistemlerin verimli şekilde çalışması gerekiyor. Bugün Tarım ve Orman Bakanlığımızda, Ticaret Bakanlığımızda, Hazine ve Maliye Bakanlığımızda birçok veri var. Bu veriler ışığında, verimliliği artırma noktasında önümüzdeki dönemde teknolojiyi ne ölçüde kullanabilirsek hem üretici tarafı hem de tüketici tarafı bu işten istifade edecek.”

DİJİTAL TARIMA OLAN YATKINLIĞI ARTIRMAK İSTİYORUZ 

Tarım Kredi Kooperatifleri olarak kendilerine hedef belirlediklerini vurgulayan Poyraz, “Biz pazarda yer alacağız, pazarın ihtiyacı olan ürünleri, sözleşmeli üretimle ortaklarımıza destek vererek, ortaklarımızın tarımsal girdi ihtiyaçlarını makul fiyatlarla temin ederek ortak  ürünlerini aracısız bir şekilde pazara taşıyacağız. Sorumluluk alacağız, üstelik de bu süreçlerin her birini kayıt altına alarak yapacağız. İştirakimiz Tarnet ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığımız ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde çok başarılı işlere imza attık. Çiftçilerimizin yetkinliğini artıracak her veriyi çiftçi ile paylaşarak, dijital tarıma olan yatkınlığı artırmak istiyoruz. Çiftçimizin elini cebine attırmadan, çiftçimize herhangi biz faiz tahakkuk ettirmeden üretim sürecini tamamlamanın yollarını arıyoruz” diye konuştu.

TARIMDA DİJİTALLEŞME KONUŞULDU 

Tarım Kredi Kooperatifleri şirketi Tarnet tarafından fuar kapsamında düzenlenen "Geleceğin Tarımı ve Tarımda Verimlilik" ile "Geleceğin Mesleği Tarım" panellerinde, tarımın dijitalleşmesinden yeni nesil çiftçilik modellerine, teknolojinin tarıma etkilerinden yakın dönemdeki tarım stratejilerine kadar birçok konu işlendi.

Tarım Kredi Genel Müdürü Poyraz'ın da konuşmacı olarak katıldığı "Geleceğin Tarımı ve Tarımda Verimlilik Paneli"nde, milli tarım teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik girişimcilik çalışmaları İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Deniz Tunçalp, köylerin akıllı tarımla buluşmasının gelecekteki önemini Tabit Kurucu Ortağı Tülin Akın, tarım makinelerinin gelecekte ulaşacağı noktayı TARMAKBİR Genel Sekreteri Selami İleri anlattı. Panelin moderatörlüğünü ise Melek Yatırımcı Ali Rıza Babaoğlan üstlendi.

Panele, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Bağcı, iştirak genel müdürleri, daire başkanları, birim müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Panel öncesinde Verimlilik ve Teknoloji Fuarındaki Tarnet standını ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım Kredi Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz'dan tarım teknolojileri ve faaliyetler hakkında bilgi aldı. Tarnet standını Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu da ziyaret etti.