GÜBRETAŞ’ın iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırma kapsamında düzenlediği örnek uygulamalardan biri de Niğde’de patates tarlasında yapıldı.

Niğde’deki model üretim alanı çalışmasında da toprak analizi sonuçları, arazi yapısı ve iklim şartları gibi tarımsal üretimi etkileyen faktörleri dikkate alarak geliştirilen bitki besleme programı uygulandı. Bu uygulamaların sonucunda hem verim hem de kalite açısından ülke ve bölge ortalamasına göre daha yüksek bir sonuç elde edildi.

GÜBRETAŞ uzman ziraat mühendislerinin oluşturduğu bitki besleme programıyla Niğde’de önder üreticiye ait 14 dekarlık alanda yapılan deneme ekiminin sonuçları, düzenlenen Hasat Günü etkinliğinde paylaşıldı. Merkeze bağlı Hasaköy’de gerçekleştirilen etkinliğe Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve aynı zamanda GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı ile bölgedeki kooperatif yetkilileri, ziraat mühendisleri ve önder patates üreticilerinden oluşan tarım paydaşları katıldı.

Bilinçli tarımı yaygınlaştırmamız gerekiyor

Programda konuşan Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Poyraz, artan nüfusla birlikte tarımda verimliliğin daha önemli hale geldiğini vurguladı. Poyraz, “Verimlilik ve kalite konusu, sadece çiftçilerimiz için değil, sektörümüz ve ülkemiz için de önemli bir nokta… Son yıllarda hızla gelişen Türkiye tarımının, milli ekonomiye katkısını artırmak için mutlaka daha yüksek verim elde edilmesi ve kalitenin artırılması gerekmektedir. Bunu sağlayabildiğimiz takdirde, siz üreticilerimiz patatesten ve diğer ürünlerden daha fazla gelir elde ederken, tarım sektörünün dünyayla rekabet gücü de artacaktır” dedi.

Tarımda en önemli konulardan birinin toprak sağlığı olduğuna dikkat çeken Poyraz, “Toprak sağlığını koruyabilmek için bilinçli tarımı yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bilinçli tarımın en önemli adımı ise önce toprak analizini yaptırmakla başlıyor. Bu amaçla hem Tarım Kredi Kooperatifleri’nin hem de iştirakimiz GÜBRETAŞ’ın ziraat mühendisleri, Türkiye’nin her yerinde bilinçli tarım konusunda üreticilerimize ücretsiz danışmanlık hizmeti vermektedir” diye konuştu.