Tarım ve Orman Bakanlığı ile Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in başkanlığını yaptığı Bill ve Melinda Gates Vakfı ile ortak çalışmalar yürüttüğü ortaya çıktı. Koronavirüsle birlikte ismi farklı iddialarla gündeme gelen Gates'in başkanlığını yaptığı vakfın, Tarım ve Orman Bakanlığı ile nasıl bir ortak proje yürüttüğü ise merak konusu oldu. 

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Öğretim Üyesi ve Milli Gazete yazarı Mücahit Gültekin, Twitter hesabı üzerinden bir paylaşımda bulunarak, “Ekinimize Melinda ve Bill Gates’i bulaştırmaya kimsenin hakkı yoktur” tepkisinde bulundu. Gültekin, Dışişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Gates Vakfı'yla yapılan işbirliği hakkında açıklama beklediklerini belirtti. 

TARIM BAKANLIĞINDAN BİLL GATES VAKFI İLE ORTAK ÇALIŞMA 

Gültekin, bugün Twitter hesabından yaptığı paylaşım kamuoyunun dikkatini çekti. Gültekin, Tarım ve Orman Bakanlığının, koronavirüs salgınıyla birlikte ismi farklı iddialarla gündeme gelen Microsoft’un kurucusu ve dünyanın en zengin iş adamlarından olan Bill Gates’in başkanlığını yaptığı vakıfla ortak çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Gültekin, yaptığı paylaşımda; “Bill ve Melinda Gates Vakfı kim oluyor? Kimleri temsil ediyor? Nasıl oluyor da Tarım ve Orman Bakanlığı bunlarla işbirliğine girebiliyor? Neslimize bulaşanlar yetmiyormuş gibi, bir de bu baronları niçin ekinimize bulaştırıyorsunuz?” tepkisinde bulundu. 

TARIM BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ 

Gültekin, Dışişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Gates Vakfı'yla yapılan işbirliği hakkında halka bir açıklama yapmalarını beklediklerini kaydetti. 



Microsoft'un kurucusu Bill Gates ile eşi Melinda'nın adını taşıyan vakfın yaptığı aşıların, binlerce Afrika ve Asyalı çocuğu felç ettiği iddiaları gündeme gelmişti. 

BİLL GATES VAKFI İLE TARTIŞMA KONUSU OLAN GÖRÜŞME VE ÇALIŞTAY TRAFİĞİ

9 Aralık 2018 tarihinde, Bill Gates Vakfı Orta Doğu Temsilcisi Asif Abbas ve Vakfın ülke Temsilcisi Duygu Ercan Mörel, Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan'ı makamlarında ziyaret etti. Ziyaret kapsamında gerçekleştirilen görüşmede; vakfın çalışmaları ile Bakanlığın faaliyet alanları gündeme geldi ve muhtemel iş birlikleriyle ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. 

Diğer yandan, Bill ve Melinda Gates Vakfı (BMGV) ile BMGV'den uzmanların da iştiraklarıyla 10-11 Nisan 2019 tarihlerinde Dışişleri Bakanlığı ev sahipliğinde "sanitasyon", "finansal kapsayıcılık", "beslenme" ve "SDG Etki Hızlandırıcısı" konularına odaklanan oturumlardan müteşekkil bir çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştay iki gün sürdü.

Çalıştayın ardından 7 Mayıs 2019'da Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) arasında Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için “Etki Hızlandırıcı Pilot Uygulama Belgesi” imzalandı. İmzalanan protokolle, Türkiye ile Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından insani yardım ve tarımsal kalkınma alanlarında iş birlikleri geliştirilmesi ve Türkiye’nin öncelikleri doğrultusunda sürdürülebilir kalkınma alanında etki düzeyi yüksek çalışmaların hayata geçirilmesi için zemin oluşturuldu.