Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Afyonkarahisar'da sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Pakdemirli, Afyon'a yönelik müjdelerini peş peşe açıkladı. "Afyon'a eli boş gelmedik" diyen Pakdemirli, ‘‘Tarım Kredi Kooperatiflerimiz aracılığıyla, önümüzdeki haftadan itibaren, iki Tarım Kredi Kooperatif Marketini hizmete alıyoruz. İnşallah 2020 yılı içerisinde de 3 marketi daha Afyonumuza kazandırmış olacağız!" dedi. 

Pakdemirli, diğer müjdelerini de şöyle sıraladı: 

‘‘İnşallah Afyon’a çok yakında likit yumurta ve yumurta tozu üretim tesisi kuruyoruz! 2. Müjde! Afyonkarahisar’da Tarıma Dayalı Jeotermal Enerji İle Isıtmalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için gerekli talimatları verdim. İnşallah yapacağımız bu seralarda, dekarda 55-60 ton ürün alacaksınız. Örneğin 1.000 dekara sera kurduğumuzda, yılda 55-60 milyon kg domates elde edeceğiz ve 1.200 vatandaşımız iş ve aş sahibi olacak.

Ve 3. Müjde! Afyonkarahisar’da Tarıma Dayalı İhtisas (Mandacılık) Organize Sanayi Bölgesi kurulması için gerekli talimatı verdim. Bu Organize Sanayi Bölgesi’nde; Süt Entegre Tesisi, Et Entegre Tesisi, Yem Fabrikası, Biyogaz Tesisi, AR-GE merkezi, Fuar ve Festivallerin yapılacağı bir merkez de yer alacak’’ 

Sadece bunlar da değil. Afyon’a eli boş gelmedik diyen Bakan Pakdemirli müjdeleri peş peşe sıralamaya devam etti. ‘‘Tarım Kredi Kooperatiflerimiz aracılığıyla, önümüzdeki haftadan itibaren, iki Tarım Kredi Kooperatif Marketini hizmete alıyoruz. İnşallah 2020 yılı içerisinde de 3 marketi daha Afyonumuza kazandırmış olacağız! Sülümenli Kasabasında 5 bin baş hayvan kapasiteli işletmemizi, 2020 yılının ilk çeyreğinde faaliyete geçirmiş olacağız. 2019-2020 tarım sezonu için 127.900 dekar haşhaş ekim kotası verdiğimizi de bir kere daha buradan hatırlatmış olalım’’

HAYVAN İTHALATINI SONLANDIRMADA KARARLIYIZ!

Afyon’un IPARD desteklerinden, 42 il içinde en çok destek ödenen 5. ilimiz olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, IPARD hayvancılık yatırımlarında hibe oranlarının %10 oranında artırıldığını hatırlatarak bir kez daha hayvan ithalatını sonlandırmada kararlılık vurgusu yaptı. Bakan Pakdemirli ‘‘Hayvan ithalatının sonlandırılması konusunda son derece kararlıyız! Buzağı ölümlerini engellemek konusunda yaptığımız çalışmalarımızı da inşallah çok yakın bir zamanda yaygınlaştırmış olacağız!’’ dedi.

Bakan Pakdemirli, müjdelerine Dinar’da, yıllık 500 ton kapasiteli ve 50 kişinin çalışacağı, direkt AB ülkelerine ihracat yapacak olan Balık İşleme Fabrikasının Nisan ayında faaliyete geçeceğini duyurarak devam etti. 

ÇAY BARAJI’NDA, 2020 YILI BAŞINDA SU TUTULMAYA BAŞLANACAK

Bakan Pakdemirli’den bir müjde de Çay Barajı’na ilişkin geldi. Pakdemirli, ’’Barajın faaliyete geçmesiyle birlikte; Çay ilçesi ve köylerine ait 18.550 dekar tarım arazisi sulanacak ve bu bölgede 7 milyon 530 bin m³ içme suyu sağlanacaktır. Baraj inşaatları tamamlanan Sinanpaşa - Elvanpaşa, Başmakçı -Çığrı sulamalarını da 2020’nin başında ihale edeceğiz’’ dedi. 

Bakan Pakdemirli Afyon’da ilk olacak iki çalışmanın daha gerçekleştirileceğini de duyurdu. ‘‘Artık Afyon’un evsel atık suyunu arıtarak sulamada kullanacağız! Bu ileri derecede arıtılmış evsel atık sularla, Eber Gölü’nü de besleyeceğiz! Hemen ikincisini de söylüyorum: Türkiye’de ilk defa, Çay ve Çobanlar sulamalarındaki pilot sahalarda, tarlaların başına kadar sulama suyunu getiriyoruz!’’

AFYON’A 500 DEKAR ALANDA BAL ORMANI TESİS EDİLECEK

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, çantası dolu geldiği Afyon’da orman alanında da bir dizi müjde verdi. ‘‘2020 yılında; 3 milyon adet fidan üretecek, 3,3 milyon adet fidanı da toprakla buluşturacağız. 500 dekar alanda 1 adet bal ormanı tesis edeceğiz. Orman köylerinde yaşayan 100 ailemize, 2,5 Milyon Lira ORKÖY kredisi ve hibe desteği sağlayacağız. Vatandaşlarımızın ek gelir elde etmesi gayesiyle 10 köyde gelir getirici tür fidanları dikeceğiz. Ve bu fidanları, 49 yıllığına köylülerimizin istifadesine sunacağız. Fethibey Tıbbı Aromatik Bitki Bahçesi olarak, 40 dekar alanda, 30 bin adet lavanta fidanı ve gelir getirici badem fidanı dikeceğiz. 

Sandıklı ilçemize bir adet Doğal Soğuk Hava Deposu kazandırdık. Şimdi de Şuhut ve Dinar ilçelerimizde, toplam proje maliyeti 3 Milyon Lira olan Doğal Soğuk Hava Depolarını da, 2020 yılında tamamlayarak hizmete alacağız! Yine ORKÖY programı kapsamında; Kulak Köyünde, tamamı AB destekli 150 Bin Dolar hibe ile 100 KW üretim gücüne sahip güneş enerjisi sistemini kurduk. Böylece köylümüz, elektriği ücretsiz olarak kullanacak! Ayrıca sosyal ağaçlandırma projelerimiz kapsamında; yerleşim yerlerimizde, toplam 9.000 adet fidanı da önümüzdeki yıl içerisinde toprakla buluşturmuş olacağız!’