Süt üreticisi günlerdir süt fiyatlarının açıklanmasını beklerken, Gıda Komitesi toplantısı sonrasında da bir açıklamanın yapılmaması üreticiyi iyiden iyiye tedirgin etmeye başladı. Artan girdi maliyetlerinden dolayı üreticinin artık dayanacak gücünün kalmadığı bilindiği halde süt fiyatlarının bu hafta da sürüncemede kalması dikkat çekti. 

21 EYLÜL'DE YAPTIĞIMIZ HABER YAŞANANLARIN İPUCUNU VERİYOR!

Üreticinin beklentisine rağmen Gıda Komitesi toplantısı sonrasında süt fiyatlarının açıklanmayarak neden sürüncemede bırakıldığını anlayabilmek için 21 Eylül’de yaptığımız habere gitmemiz gerekiyor.

Tarımdan Haber olarak daha sektörde hiçbir şekilde konuşulmamasına rağmen 21 Eylül Pazartesi günü; ‘Süt üreticisini hareketlendiren iddia: Ulusal Süt Konseyi bu hafta toplanarak fiyat açıklayacak!’ başlıklı bir haber yapmıştık. Sağlam bir kaynaktan aldığımız bilgilere göre, Ulusal Süt Konseyi’nin 2.65 lira fiyat açıklayacağı iddia edilmişti. 

2.65 TL'NİN ÜSTÜNE EKONOMİ YÖNETİMİ SICAK BAKMADI 

Gıda Komitesi toplantısı yapılmadan önce Pazartesi günü gündeme getirdiğimiz bu rakam dikkat çekiciydi ve Gıda Komitesi’nden de bu rakamın üstü bir fiyata ekonomi yönetiminin sıcak bakmadığı iddiaları gündeme geldi. 

ÜRETİCİNİN NABZI YOKLANDI!  

İddialara göre Ulusal Süt Konseyi toplantıya çağrılmadan önce 2.65 lira fiyatla ilgili olarak Bakan Pakdemirli’nin memleketi olan İzmir’de üreticilerin nabzı yoklanmak istendi. İzmir’de yapılan dar kapsamlı saha yoklamasında 2.65 lira fiyatla ilgili olarak üreticinin tepkisiyle karşılaşıldı.  

ÜRETİCİNİN TEPKİSİNDEN ÇEKİNİLDİ 

İzmir’de dar kapsamlı bir alanda yapılan saha yoklamasından üreticinin tepkisiyle karşılaşılması bütün hesapları bozdu. Ulusal Süt Konseyi’nin de bundan dolayı toplantıya çağrılmadığı kaydediliyor. 

ÜRETİCİ BİRLİKLERİYLE DAHİ HİÇ BİR BİLGİ PAYLAŞILMADI

Artan maliyetlerden dolayı üreticinin zararına üretim yaptığı ve üreticinin dört gözle Bakanlıktan gelecek haberi beklediği bilindiği halde Gıda Komitesi toplantısı sonrasında süt fiyatlarıyla ilgili olarak üretici birlikleriyle dahi hiçbir bilgi alış verişinde bulunulmaması dikkat çekti. Bakanlığın bu süreci tamamen kapalı bir şekilde yürütmesi üreticiyi iyiden iyiye tedirgin ederken, bir taraftan da ‘zamana oynuyor’ algısı oluşmaya başladı. Üreticide oluşmaya başlayan 'zamana oynuyor' algısı da önümüzdeki günlerde farklı tepkileri gündeme getirecek.