Belki biraz ders alırız!

Apelasyon dergisinin Haziran sayısında Handan Çakan tarafından hazırlanan 'Tarımın kazandığı ülke: İsrail' başlıklı dosya haberde dikkat çeken başlıklar şöyle:

“İsrail'de yağmur ancak Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yağar ve yıllık ortalama yağış miktarı 1000 mm civarındadır. Yıllık sıcaklık ortalaması yazın 24-32 °C arasında, kışın ise 7 - 16 °C arasındadır. Necef Çölü'nde ise görülen ortalama sıcaklık 38 °C'yi aşmaktadır.

ADAMLAR ÇÖLDE TARIM YAPIYOR!

Adamlar çölde tarım yapıyor, su yok (varsa bile tuzlu), sıcaklık 40 derece, toprak yok, gölge yok. İnanabiliyor musunuz? Suudi Arabistan'a İsrail'den hurma gidiyor. Ramazan ayında tanesi 1 TL olan o dev hurmalar Kudüs topraklarında yetişiyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Bakın orada sistem nasıl işliyor, bizde kooperatifçilik ne kadar geride. Birkaç düzgün örnek var ama yeterli mi? Tabii ki hayır.

TARIM ÇİFTLİKLERİNDE: KOOPERATİFÇİLİK

İsrail'de tarım çiftlikleri iki şekildedir: Kibutzlar ve Moşavlar. İsrail'in kırsal bölgelerde kurduğu özel mülkiyete dayalı kooperatif tarım çiftliklerine Moşav, tamamen komün sistemin yaşandığı özel mülkiyetin bulunmadığı Kibutzlar'da ise özel mülkiyet yoktur. Moşav sahipleri geçimlerini tamamen tarıma dayalı olarak sağlarken, Kibutz sahipleri tarımın dışında endüstriyel üretim de yaparlar.

YÜZDE 20 TARIMA ELVERİŞLİ TOPRAĞI VAR

İsrail'de tarıma elverişli toprak alanı sadece %20, yanlış okumadınız evet %20! Ama ihracatlarına baktığınızda İsrail, Ölü Deniz'in güneyinde deniz seviyesinin 150 metre altındaki Arava Çölü'nde kurduğu yedi çiftlikten yaş meyve ve sebze ihracatının yüzde 66'sını gerçekleştiriyor.

YÜZDE 90'NINI AVRUPA'YA SATIYOR

Kavundan karpuza, üzümden hurmaya, domatesten biber patlıcana kadar her şeyin yetiştirildiği çiftliklerde üretilen ürünlerin yüzde 90'ı Avrupa ve Amerika pazarına ihraç ediliyor. Üretimin yüzde 10'u ise iç pazarda tüketiliyor. Toplamda yarım milyar dolarlık ihracatın karşılığı olarak ise 750 bin ton yaş meyve ve sebzeden (2014).

NASIL OLUYOR DA BİZ GERİYE GİDİYORUZ?

Nasıl oluyor da bizim topraklarımız elverişliyken tarımda sürekli geriye gidiyoruz da, İsrail çölde üretim yapıyor, kendi nüfusunu besliyor, üstüne üstlük bir de milyar dolarlık ihracat yapıyor?

Bazı seslerin şu şekilde yükseldiğini duyabiliyorum “Ama onlara ABD her zaman destek oluyor!!" Hayır, ABD'nin İsrail'e desteği sadece savunma sanayisi için geçerli. İsrail tarımının bu kadar ileri gitmesinin sebebi azmin zaferi, teknolojiye verilen önem ve doğru tarım politikalarıdır.

DAMLA SULAMA SİSTEMİNDEN 500 MİLYON DOLAR İHRACAT YAPILIYOR

Bir kere özellikle sulama konusunda çığır aşmış bir ülke İsrail. Damla sulama tarımda sağladığı kazanımların yanı sıra, bu teknoloji için gerekli olan malzemelerin ve boruların ihracatıyla da İsrail ekonomisine yılda 500 milyon dolarlık katkı sağlıyor ve uluslararası işbirliklerinin kapısını açıyor. Otomasyon ile sulama İsrail için artık lüks değil, standart bir uygulamadır.

AFRİKA'YADA EL ATIYORLAR!

Negev Ben-Gurion Üniversitesi, Bostwana Uluslararası Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile yaptığı ortak çalışmalarla damla sulama tekniğinin Afrika'da yaygınlaşmasına öncülük etmiştir.

TARIMDAN HABER