ÖZEL HABER

Mersin'e tarım teşviki verilirken Antalya'ya verilmemesini eleştiren TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi MHP Milletvekili Mehmet Günal, “Tarımsal anlamda da, hayvancılık anlamında da bir bölgeselleşmeye, daha dar bölgeli yani, KOBİ'lerle ilgili 'kümeleme' dediğimiz tarzda öncelikli olan alanlara doğru, herhâlde, kaymamız lazım diye düşünüyorum" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2016 bütçe görüşmelerinde Bakan Faruk Çelik'e sorular yönelten Günal, teşvik talebinde bulundu. Rusya'yla uçak krizi sonrası süreçte bu yapılan uygulamalar, ambargolar ve turizmin yanı sıra tarım sektöründe de önemli bir yeri olan Antalya ilinin bundan önemli ölçüde etkilendiğini ifade eden Günal şunları söyledi:

“Bu kapsamda Antalya'da örnek bir şekilde kurulmuş olan Tarım Konseyimiz var Valiliğin genelgesiyle kurulmuş. Ticaret Borsası, Ticaret Odası, Ziraat Mühendisleri Odasının ve İhracatçı Birliği Başkanlarının Yürütme Kurulunda olduğu ama bütün ilgili sivil toplum kuruluşlarının olduğu bir Tarım Konseyimiz var. Sağ olsunlar, onlar bizi de davet ettiler. Önce Sayın Valimizin başkanlığında bütün milletvekilleri toplanarak bir durum değerlendirmesi yaptık. Kendileri daha sonra, Sayın Bakanın da EXPO için orada olduğu bir günde, Sayın Bakana gerekli bilgileri arz ettiler; destekleri, istedikleri şeyleri anlattılar; o da ilgileneceğini söyledi.

Orada da bahsettiğim bir şeyi söylemek istiyorum, geçen gün Ekonomi Bakanımıza da aynısını söylemiştim “Kriz hem fırsat hem tehdit doğurur." diye; aksi takdirde, biz kendimizi sorgulamıyoruz. Hasta olmadan kendi sağlığımıza dikkat etmediğimiz gibi, bir sıkıntı olmayınca da, maalesef, yumurta kapıya dayanıncaya kadar biraz daha rahat davranıyoruz. Bunu bir vesile edelim dedik. Sayın Bakan da o ara, bu tarz desteklerle ilgili yapısal önlemleri de bize aktardı; konuşmasında da değindiği yerler var ama bizim zamanımız sınırlı olduğu için biz işin hassas tarafına gelelim Sayın Bakanım, ateş düştüğü yeri yakıyor, orada da dinlediniz. İnşallah burada...

Öncelikle üretim kısmında var, demin söylediğiniz mülkiyetle ilgili var. Sektörlerde bir de, böyle, toptancılık... IMF'nin bütün ülkelere uyguladığı paketler gibi, teşvik sisteminde de, örneğin Sayın Daniş geliyor “Benim ile de teşvik verin." diyor, hemen onu da yazıyoruz; bir milletvekili geliyor, rica ediyor Bakana... Ya, iyi, güzel de “Orada o teşvik var mı? O sektör orada öncelikli mi?" veya “Burada Kalkınma Bakanlığının, Hükûmetin, devletin daha önce yapmış olduğu altyapı yatırımları var mı? Onları şuraya mı alsak, buraya mı alsak?" demeden yaptığımız, maalesef, bozuk bir sistem var; bunun düzeltilmesi gerekiyor."

MERSİN'E VAR ANTALYA'YA YOK

Keçi çiftliği kurmak isteyen vatandaşların kendisine geldiğini belirten Günal, keçi sütü, keçi peyniri için Antalya'ya devlet desteği istediklerini ancak karşılık bulamadıklarını paylaştı. Günal'ın şu ifadeleri yer aldı: “Sonra oraya baktık, buraya baktık; Antalya'da “Burada teşvik yokmuş." dediler. “Nerede var?" “Mersin'de var. Biz Anamur'a geçelim." Ya, şimdi, Mersin de gelişmiş bir bölge. Anlayamadım ben, bilmiyorum, doğru mu söylüyorlar da bunu şey olsun diye söylüyorum, işin, hani, kriterleri açısından söylüyorum.

Orada da turizm var, sanayi var, gelişmişlik var, bizde de var ama benim arkadaşlarıma hep söylediğim bir şey var Sayın Bakanım, bir, Manavgat ile Alanya, alırsınız, turizm var; Kumluca'ya, Demre'ye geçin, Kaş'a geçin, Aksu'ya geçin, tarımda neler olduğunu o zaman daha rahat görürsünüz. Gazipaşa'ya geçince birtakım -size söylediğimiz- dikenli hıyardan tutun çileğe kadar, kiviye kadar farklı üretim desenleri var. Yani, bizim biraz daha dar bölgeli... “Sektörel teşvik" dememin nedeni o. Da, işte, İbrahim Ormancı arkadaşımız aşağıda dağ köylerini bilir.

Şimdi, Gündoğmuş ile Akseki'nin gelişmişlik düzeyi bir değil; o zaman orada hayvancılığı ayrı bir şekilde destekleyebiliriz. Zaten var yetiştiricilik ama ölüyor, yani, koyun ve keçi otlatan şey sayısı çok azaldı. Eskiden, hâlâ, yaz gününde yaylalara giderlerdi, kışın dönerlerdi, yapanlar vardı; şimdi -yazın biz de gidiyoruz, faaliyetler oluyor, yaylaya doğru çıkıyoruz- maalesef, eskisi kadar ben bilmiyorum, görmüyorum -İbrahim de şahittir- yavaş yavaş azalıyor. Sadece organize olarak yerelde böyle yapan varsa, çiftlik kurup, işte, ama teşvikle, ama kredili bir şekilde yapan varsa onlar kaldı. O zaman ne yapmamız lazım? Tarımsal anlamda da, hayvancılık anlamında da bir bölgeselleşmeye, daha dar bölgeli yani, KOBİ'lerle ilgili “kümeleme" dediğimiz tarzda öncelikli olan alanlara doğru, herhâlde, kaymamız lazım diye düşünüyorum" değerlendirmesi yaptı.