Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mera alanlarının sürekli azalmasıyla baş gösteren sorunu, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

SON 5 YILDA MERA VASFINI YİTİREN ALAN MİKTARI NE KADARDIR?

Gürer, “Ülkemizde 2019 yılı sonu itibari ile Mera niteliği taşıyan alan toplamı ne kadardır? Son beş yılda mera özelliğini yitiren alan ne kadardır? 2019 mera ıslah çalışması yapılan alan ne kadardır? Mera alanlarında tahrip edilen alanların geri kazanımı için yapılan çalışmalar var mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi. 

TESPİT EDİLEN MERA ALANI 12 MİLYON HEKTAR

Önergeyi yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2019 yılı sonu itibariyle TUİK verilerin göre 14,6 Milyon hektar olan Türkiye’nin mera varlığının 12 Milyon hektarının tespitinin yapıldığını ve tespit çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 
Bakan Pakdemirli, son beş yılda, 4342 sayılı Mera Kanunu’nun 14. Maddesi kapsamında vasıf değişikliği yapılan mera alanın 20 bin hektar olduğunu ifade etti. 

96 ADET MERA ISLAHI

Bakan Pakdemirli, “2019 yılında 634.713 dekar alanda toplam 96 adet mera ıslah ve amenajman projesi uygulanmıştır. Herhangi bir şekilde tahrip edilen meraların geri kazanımı için mera geri dönüşüm projeleri ile mera ıslah ve amenajman projeleri uygulanmaktadır” açıklamasında bulundu. 

GÜRER: “YEM SIKINTISI YAŞIYOR”

Önerge sahibi Ömer Fethi Gürer ise son 50 yılda ülkemizde mera alanlarının yarı yarıya azaldığına dikkat çekerek, “Mera salt bir hayvan otlama alanı değildir. Doğanın dengesidir. Bu alanda yetişen doğal endemik bitki türleri ile bu alanı kullanan doğada bulunan hayvanlar içinde bir yaşam alanıdır. Bölgeye özgü bitkiler meraların yok edilmesi ile sonu gelmektedir. Yaban yaşamı da bu bağlamda zarar görmektedir. Meralar boş kalmış alanlar olarak düşünülemez. Korunması özelliği ile sağlanmalıdır. Mera ıslahı da bu bölgeleri tarıma açılan alanlara çevirmemelidir.

Ülkemizde hayvancılık sektörü  sorunları varlığı biliniyor Bunun en önemli sebeplerinden birinin de mera alanlarından yeterli fayda sağlanamamış olmasıdır. Mera alanları korunamadığı veya amaç dışı kullanıma açıldığı için  sorunlar artmaktadır. Bu durumun önünü geçebilmek için mera alanlarını korumalıdır. Yem sıkıntısı besiciler için artarken hayvancılık Mera alanlarından daha çok fayda sağlar boyuta taşınmalıdır” diye konuştu.