AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya’daki temasları kapsamında Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan’ı ziyaret etti. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ile istişarelerde bulunduklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekilleri ve yereldeki aktörlerin Malatya tarımına sağladıkları katkı ve destekten dolayı teşekkür eden Özcan, “Özellikle kovid-19 pandemi sürecinde tarım sektörünün karşılaşabileceği bütün sorun ve problemleri anında çözme imkanı bulduk. Her fırsatta kendileriyle irtibat kurduğumda gerek Bilim Kurulu’na iletilmek gerekse de Valimizin başkanlığındaki kurul ile problemleri çözdük” dedi.

Özcan, özellikle kayısı ihracatının aksamaması açısından karşılaştıkları bütün sıkıntıların gününde çözüldüğünü ifade ederek, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımızın özellikle üretimini aksamaması yönünde vermiş olduğu önemli talimatların yerelde de uygulamaya geçilmesi kayısı ihracatının devam etmesinde çok etkili oldu. Kovid-19’a rağmen kayısı ihracatımızda ilk dört ayda kesinlikle bir sorun veya sıkıntıyla karşılaşmamamızın devamında da geçen yıla paralel bir ihracat gerçekleştirmiş olduk. Bu çok önemliydi. ‘Acaba pandemi süreci ihracatımıza zarar verir mi?’ diye hepimiz bir endişe içerisindeydik ama çok şükür bu konuda herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık.”

Çalık ise kayısı rekoltesi hakkında şunları kaydetti: “Malatya’mızda kayısının tahmini rekoltesini açıklayacak bir tespit komisyonu oluşturuldu. Bu tespit komisyonunda bütün disiplinler görev alıyor. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Ticaret Borsası, Kayısı Araştırma Enstitüsü, Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı, Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Malatya Ziraat Odası temsilcileri ve Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün bünyesinde kayısı rekoltesi tespit komisyonu oluşturulmuş vaziyette. Hem akademisyenlerimiz hem sivil toplum örgütlerimiz hem devletimiz masa başında değil sahada tespitler yaparak Malatya’nın rekoltesini belirlemiş ve bunları da kamuoyu ile paylaştılar. Tahmini rekolteleri speküle edecek rakamlarla Malatya gündemine getirmemek lazım. Bu tespit komisyonunun oluşturulmasının amacı; bu spekülasyonların önüne geçmektir. Dolayısıyla tek bir rakam bu tespit komisyonu tarafından belirlenen rakam olarak piyasaya söylenecektir. Valiliğimiz tarafından yapılan tespit komisyonunun açıklamaları da bellidir. Bu vesileyle inşallah tahmini kayısı rekoltesi de geçmiş dönemlerde çok az farklılıklarla gerçekleşen rekolteyle örtüşen orandadır. Bu senede inşallah kayısı üreticilerimizin yüzünü güldürecek bir dönem yaşarız"