MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, geçtiğimiz hafta yaptığı yazılı basın açıklamasında hükümetin tarım politikasını sert bir dille eleştirdi. Tarımda ithalat kararnamesi ile ilgili olarak hükümeti uyaran Karakaya, "Hükümeti uyarıyorum: Piyasa regülasyonu için çok hassas bir zamanda çok tehlikeli bir karar aldılar. Hükümetin bir an önce bu kararı gözden geçirerek iptal etmesi hem çiftçinin, hem de kamunun yararına olacaktır. Bütün bunlar hesap kitap bilmezlikten başka bir şey değildir" tepkisinde bulundu.

Karakaya'nın açıklamasında dikkat çeken başlıklar şöyle:

CAHİLLİK DEĞİLSE ÇİFTÇİ SEVMEMEKTİR!

Bugün Türkiye'de hububat hasadı devam etmektedir. Başta Trakya olmak üzere birçok bölgede biçerdöverler tarlalarda dönmektedir. İç Anadolu bölgesinde arpa hasadı başladı, başlayacak. Böyle bir zaman diliminde, hasat devam ederken ve hala TMO fiyat vermemişken, piyasa fiyatları oturmamışken gümrük vergilerinde radikal seviyelerde düşüşe gitmek eğer cahillik değil ise çiftçi sevmemektir.

BUĞDAY FİYATLARI MALİYETLERİ DAHİ KARŞILAYACAK SEVİYEDE DEĞİL!

Bugün buğday fiyatları serbest piyasada 90 kuruş ila 1 TL aralığındadır. Bu rakam maliyetleri dahi karşılayacak seviyede değildir.

SADECE ENFLASYON ORANINDA ARTMIŞ OLSAYDI BUĞDAY FİYATI 1 LİRA 25 KURUŞ OLMASI GEREKİRDİ

2003 yılındaki buğday piyasa fiyatı üzerinde her yıl sadece enflasyon oranında artış olsaydı, 1 KG buğdayın bugün fiyatının en az 1 lira 25 kuruş olması gerekirdi.

BUĞDAY MAZOT HESABI

Girdi/ürün pariteleri açısından durum daha da vahimdir. 2002 yılında 1 litre mazot satın almak için 2,5 KG buğday satan çiftçi bugün en az 4 KG buğday satmak zorundadır. Buğday fiyatları yıllardır enflasyonun altında kalmış durumdayken azan enflasyonu buğday fiyatlarını gümrük vergisini düşürerek dizginlemeye kalkmak vicdansızlıktır.

1 KG BUĞDAYLA BİR BARDAK ÇAY DAHİ SATIN ALINAMIYOR!

1 KG buğday 1 bardak çay dahi satın alamamaktadır. Bu mu enflasyonun kaynağı? 250 gramlık bir ekmek ortalama 1 lira 25 kuruştur. Peki, 1 lira 25 kuruşun içerisinde bugün itibarıyla buğdayın payı nedir biliyor musunuz? 22 ila 25 kuruş arasındadır. Yani buğday bedava olsa, ekmek 1 liranın altında değil. Bu mu enflasyonun kaynağı? Bütün bunlar hesap kitap bilmezlikten başka bir şey değildir.

İTHALAT KARARNAMESİ BUĞDAY FİYATINI DAHA DA DÜŞÜRECEK

Alınan bu kararın enflasyona olumlu bir katkı sağlamayacağı, buna karşılık çiftçiyi perişan edeceği ve devlete de önemli bir mali külfet getireceği konusunda hükümeti uyarıyorum: Piyasa regülasyonu için çok hassas bir zamanda çok tehlikeli bir karar aldılar. Bu karar buğdayın piyasa fiyatını düşürecektir.

DÜŞEN BUĞDAY FİYATI EKMEĞE 1 KURUŞ BİLE YANSIMAYACAK!

Düşen buğday fiyatı ekmeğe 1 kuruş bile yansımayacaktır. Üstüne üstlük TMO üzerinden kamuya yüklü külfet getirecektir. Bugün rekolteye üç aşağı beş yukarı bellidir. Satışa çıkması beklenen asgari hububat miktarı da belli, bu 18 milyon tondan aşağı değildir.

TMO'NUN ÖNÜNDE KUYRUKLAR OLUŞACAK!

Düşen piyasa fiyatı çiftçiyi kara gün dostu bildiği TMO'nun önüne gönderir. Fiziki alım kapasitesini aşan talep TMO önünde kilometrelerce kuyruklar oluşturur. TMO çok sayıda alım merkezlerini kapattı ve önemli sayıda personeli de noksan olduğu için fiziki alım kapasitesi sınırlıdır.

TMO ÖNÜNDEKİ KUYRUKLAR FİYATLARI DAHA DA AŞAĞIYA ÇEKECEK!

Oluşan kuyruklar piyasa fiyatlarını daha da düşürür. Düşen fiyatlar TMO'ya olan talebi daha da artırır. Artan alım miktarı kamu finansman ihtiyacını ve maliyetini de yükseltir. Fiyatın düşmesi-alım miktarının artması döngüsüne girildiği anda bu kararı alanların aklı başına elbette gelecektir, ancak bunun hem çiftçiye hem de kamuya olan maliyeti çok yüksek olacaktır.

KARARIN İPTAL EDİLMESİ ÜLKENİN HAYRINA OLACAK

Hükümetin bir an önce bu kararı gözden geçirerek iptal etmesi hem çiftçinin, hem de kamunun yararına olacaktır. Tüketiciye de bir külfet getirmeyecektir. Et ve hayvandaki durumda farklı değildir. Kurban bayramına aylar kala et ve hayvan ithalatına ilişkin gümrük vergisinin radikal biçimde düşürülmesinin etki analizinin de çok iyi yapılması gerekmektedir."

TARIMDAN HABER