Tarım ve hayvancılıkta ülkenin ithalata bağımlılık perçinleşiyor. Et ve Süt Kurumu ile Toprak Mahsulleri Ofisi'ne sıfır gümrükle ithalat yetkisi verildi. İthalat yetkisinin tamda hasat zamanı verilmesi dikkat çekti. Verilen bu yetkiyle Türkiye büyükbaştan sonra küçükbaş hayvan da ithal etmeye başlayacak.

TARIM VE HAYVANCILIKTA İTHALATTA SINIR KALMADI

Yerli ve milli üretimi teşvik etmek amacıyla Milli Tarım Projesi açıklanırken, hükümet tarım ve hayvancılıkta bu proje ile tamamen çelişen ithalat politikalarını da ardı arkasına hayata geçiriyor.

YENİ BİR 500 BİN İÇİN YETKİ VERİLDİ

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre Et ve Süt Kurumu'na 500 bin baş canlı büyükbaş hayvan, 475 bin canlı koyun ve keçi ithalat yetkisi verildi. Hayvancılıkta ithalat yetkisi bununla sınırlı kalmayarak 75 bin ton taze veya soğutulmuş et ile 20 bin ton da karkas et ithalat yetkisi verildi.

Bilindiği Et ve Süt Kurumu'na 2017 yılı için Ocak ayında damızlık hariç olmak üzere sıfır gümrükle 500 bin baş besilik ve kasaplık hayvan ithalat yetkisi verilmişti. Bu yetkiye rağmen Et ve Süt Kurumu'na ilaveten 500 bin baş canlı büyükbaş hayvan için ithalat yetkisi verilmesi dikkat çekti.

ET VE SÜT KURUMU İLK KEZ KOYUN-KEÇİ İTHAL EDECEK

Diğer yandan Et ve Süt Kurumu'na ilk kez canlı koyun ve keçi ithalat yetkisi de verildi. Et ve Süt Kurumu, 2018'in sonuna kadar sıfır gümrükle 475 bin baş canlı koyun ve keçi ithalatı yapacak.

HAYVANCILIKTA KRİZ DERİNLEŞİYOR

Et ve Süt Kurumu'na küçükbaşta ithalat yetkisi ilk defa veriliyor. Büyükbaştan sonra koyun ve keçinin de ithal edilecek olması ülke hayvancılığının içinde bulunduğu krizi gözler önüne serdi.

YERLİ ÜRETİME ZARAR VERECEK!

Küçükbaş hayvan ithalatı fiyatlara müdahale etmek için önü açılırken, bu kararın yerli üretime zarar vereceğine dikkat çekiliyor. Koyun etinin pahalanmasının yerli üretimi teşvik eden bir unsur olduğu belirtilirken, ithalat kararının yerli üretime yönelişe sekte vuracağı dile getiriliyor.

TMO SIFIR GÜMRÜKLE BUĞDAY, ARPA, MISIR, PİRİNÇ İTHAL EDECEK!

Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayınlanan başka bir kararında ise Toprak Mahsulleri Ofisi'ne buğday, arpa, mısır ve pirinç ithalatı için yetki verildi.

Toprak Mahsulleri Ofisi, 31 Mayıs 2018 tarihine kadar 750 bin ton buğday ve mahlut, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır ve 100 bin ton pirinç ithalat kotası tahsis edildi.

İTHALAT YETKİSİ VERİLEN ÜRÜNLER VE MİKTARLARI

  • Buğday ve mahlut - 750 bin ton
  • Arpa - 700 bin ton
  • Mısır - 700 bin ton
  • Pirinç - 100 bin ton
  • Taze veya soğutulmuş et - 75 bin ton
  • Karkas et - 20 bin ton
  • Büyükbaş hayvan - 500 bin baş
  • Küçükbaş hayvan - 475 bin baş