Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Can gübresinde büyük bir indirime gidildi. Doğalgaza zam geldiği bir ortamda azotlu gübrelerden olan Can gübresinde bazı firmaların yüzde 30 civarında indirime gitmesi Milli Gazete’nin ‘gübrede büyük vurgun’ haberindeki haklılığını ortaya çıkardı.

GEMLİK GÜBRE YÜZDE 30 İNDİRİM YAPTI

Gemlik Gübre, bayilerine geçtiği duyuruda Can 26 gübresinde liste fiyatları üzerinden yüzde 30 indirime gittiğini duyurdu.

İNDİRİM BAKANLIĞIN TALEBİ ÜZERİNE YAPILDI

Duyuruda söz konusu indirimin Bakanlığın talebi üzerine yapıldığı belirtilirken, bu durum dikkat çekti. Yapılan duyuruda aynen şöyle denildi: “Şirketimizin ürettiği Can 26 gübresinde Tarım Bakanlığının talebi üzerine cari satış fiyatları (liste fiyatları üzerinden yüzde 30 indirim uygulaması başlatılmıştır”

BAĞFAŞ’TA YÜZDE 20 İNDİRİM YAPTI

Diğer yandan Can gübrenin bir diğer üreticisi olan BAĞFAŞ’ın da Can gübrede yüzde 20 indirime gittiği kaydediliyor.

MİLLİ GAZETE BÜYÜK VURGUNU AMONYAK HESABI İLE ORTAYA KOYMUŞTU

Hammaddesi amonyak olan Can gübresinde yapılan indirimler Milli Gazete’nin 19 Ekim’de yayınladığı ‘Çiftçinin bulamadığı gübreyi bulduk’ başlıklı haberi ile gündeme getirdiği büyük vurgun haberinin haklılığını ortaya çıkardı. Söz konusu haberde gübre fiyatlarına gelen fahiş zamların gerekçesi olarak döviz kurları ve yurt dışı piyasalar gösterilse de gerçeğin öyle olmadığı ortaya konmuştu.

130 DOLARA ÜRETİLEN CAN 26 485 DOLARA SATILIYOR

Yerli amonyaktan üretilmesi durumunda Can 26 gübresinin yurt içi üretim maliyeti ortalama 130 dolar seviyesinde gerçekleşirken, gelen fahiş zamlardan dolayı Can gübrenin fiyatı 485 dolar/tona kadar çıkmıştı.

AMONYAK HESABI ÜZERİNDEN BÜYÜK VURGUN!

1 ton Can 26 gübresi için 343 lt amonyak, 240 kg kireç ve 1.4 kg antikek kullanılıyor. Yerli amonyak kullanılması durumunda bu gübrenin maliyeti ortalama 100 dolar seviyesinde gerçekleşiyor. Buna elektrik, su, işçilik gibi diğer maliyet kalemi olarak 30 dolar daha eklediğimizde toplam maliyet 130 dolar ediyor. 130 dolar/tona üretilen Can 26, 485 dolardan satılıyor. Arada tonda tam 355 dolar gibi fahiş bir kar ediliyordu.

FAHİŞ FİYATTAN SATILDIĞINI TEYİT ETTİLER!

Can gübresinde doğalgaz fiyatlarının arttığı bir dönemde yüzde 30 ve yüzde 20 indirim yapılması, gübredeki büyük vurgunu gözler önüne serdi.

YÜZDE 30 İNDİRİMLİ GÜBRE SADECE BİR KAMYONLA SINIRLI

Gübre firmaları Can gübresinde indirime giderken, bunu bir kamyonla sınırlamaları ise bayilerin tepkisini çekti. Can 26 gübresinin satışını, bayilere sadece bir kamyon yani 27 tonla sınırladılar.

ÇİFTÇİDEN TEPKİ: BAKANLIK NEDEN BİR AÇIKLAMA YAPMADI?

Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, Can gübresinde yüzde 30 indirime gidilmesini twitter hesabından paylaşırken, söz konusu bu indirim konusunda Bakanlığın bir açıklama yapmamasına tepki gösterdi. Toy, “Biraz önce bana böyle bir bilgi ulaştı. Keşke bunu kendi araştırmalarımla değil de Tarım Bakanlığının kamuoyu bilgilendirmesi ile öğrenmiş olsaydım” dedi.