Sabah gazetesinden Bora Erdem'in haberine göre, tanınmış çiftçilerden sanayici iş adamı Mehmet Ali Bilici, sanayiyi kullanan ülkelerin tarımda daha başarılı olduğunu söyledi.

YAKIN TAKİPTE OLMALIYIZ

Gıdasız yaşamın olmayacağını belirten Mehmet Ali Bilici, dünyanın yaşaması için tarıma ihtiyacın olduğunu ifade etti. Mehmet Ali Bilici, "Türkiye bir tarım ülkesi. Tarım ülke ekonomisine de büyük kaktı sağlıyor. Ancak sanayi ülkelerinin tarımda daha başarılı oluyor. ABD, Almanya ve Fransa sanayide ve tarımda önde. Teknolojik verimlilik ve yeniliklere açıklar" dedi. Türkiye'de iyi sulama yapılamadığına dikkat çeken Bilici, "Sulamayı beceremiyoruz. Çiftçilerimiz vahşi sulama yapıyor. Su kaynakları yok ediliyor. Toprağa çok su vermekle çok mahsul alınmaz. Damlama sistemi konusunda devletimizin teşvikini önemli buluyorum. Ziraat Bankası damlama sistemine geçen çiftçilere 5 yıl faizsiz kredi veriyor. Bence bu yaygınlaşmalı" şeklinde konuştu.

BAKAN ÇELİK BÜYÜK ŞANS

Tarım Bakanı Faruk Çelik'in Türkiye için büyük bir şans olduğunu söyleyen Mehmet Ali Bilici, "Bütün Tarım Bakanlarımız ile görüşmemiz oldu. Ancak Faruk Çelik her konuda çiftçiye yakın ve tüm konulara duyarlı, aynı zamanda iddialı. Kendisine istediğiniz zaman ulaşabiliyorsunuz. Her konuda çiftçilere yardım ve desteği oluyor. Bu yüzden Faruk Çelik'in Türk tarımı ve Türk çiftçisi için büyük bir şans olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Rusya ile Türkiye arasında yaşanan krizin kendilerini önceleri rahatsız ettiğini ancak yeni pazarlar bulma konusunda yeni adımlar attıklarını belirten Başkan Mehmet Ali Bilici şöyle dedi: "Bunu bir fırsat olarak değerlendirmeye başladık. İspanya başta olmak üzere Avrupa'ya açıldık. Bu konuda devleti yönetenler, bakanlık yetkilileri ile iletişim halindeyiz"

ÇUKUROVA'NIN BEYAZ ALTINI

Pamuk konusunda da görüş bildiren Bilici, "Pamuk Çukurova'nın beyaz altını. Maalesef son 10-15 yıl içerisinde pamuk ekimi maliyetlerin artması nedeniyle azaldı. Pamuk ekimi teşvik edilmeli. Pamuk ekonomiye yön veren bir ham madde. Katma değeri yüksek. Çırçırlamadan yağa, küspeden yeme, iplikten kumaşa kadar birçok kalemde hareketlilik sağlıyor" diye konuştu.

NARENCİYEYE DESTEK GEREK

Narenciye'nin Çukurova bölgesi için önemli olduğunu vurgulayan Bilici, "Narenciye üretiminde Adana bir numara. Çok para kazandırıyor. Rusya ile yaşanan krizden sonra rotamızı İspanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine çevirmeliyiz. Devleti yönetenlerin lojistik destekler vermesi lazım. Nakliye ücreti çok yüksek. Beklentilerimiz var. Narenciyede çok önemli değişiklikler bekliyoruz. Bu yıla istinaden bir kez dönüm başına destek verilmesini istiyoruz" dedi.