Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ekonomik İstikrar Kalkanı" olarak adını verdiği ekonomiyle ilgili alınacak ve 100 milyar liralık paketi içeren tedbirleri açıkladı. Açıklanan teşvik paketinde, sanayiciden küçük esnafa, emekliden asgari ücretliye kadar toplumun her kesimine yönelik alınan kararlar açıklanırken, zor günler geçiren tarım sektörüne yönelik bir kararın bulunmaması dikkat çekti. 

Tüm dünyayı tehdit eden koronavirüsle birlikte gıdanın ve tarımın önemi bir kez daha anlaşılırken, teşvik paketinde zor günler geçiren tarım sektörü ve çiftçiye yönelik bir karar yer almadı. 

İCRALIK ÇİFTÇİ PAKETTEN UMUTLUYDU 

Çiftçi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili çiftçiyi rahatlatacak bir adım atılmadığı için binlerce çiftçi icralık olmuş durumda. İcralık olan çiftçi de hiçbir şekilde kredi kullanamadığı için şuanda gübre dahi alamayacak durumda. Açıklanan pakette en azından çiftçiyi de rahatlatacak bir karar bekleniyordu.

ÇİFTÇİNİN SORUNLARI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A AKTARILMIYOR MU? 

Pakette tarım sektörüne ve çiftçiye yönelik bir teşvikin yer almaması Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli başta olmak üzere çiftçi temsilcisi Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın da durumunun sorgulanmasına neden oldu. Çünkü çiftçinin yaşadığı ciddi sorunlara rağmen pakette çiftçiye yönelik bir teşvikin olmaması, çiftçinin yaşadığı sorunların Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sağlıklı bir şekilde aktarılmadığı tartışmasını gündeme getirdi. 

ÇİFTÇİ TEMSİLCİSİ TOPLANTIYA BİLE KATILMADI 

Diğer yandan TOBB, Türk-İş, Hak-İş, Memur-Sen, Kamu-Sen, TESK, TESKOMB Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık ettiği Çankaya Köşkü’ndeki koronavirüsle mücadele eşgüdüm toplantısında temsil edilirken, çiftçinin temsilcisi olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'ın toplantıya katılmaması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ve ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ adı verilen pakette devreye alınan tedbirler şunlar:

1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay erteliyoruz.

2- Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulamayacağız.

3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle erteledik.

4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyoruz.

5- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlayacağız.

6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği vereceğiz.

7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyeceğiz.

8- Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere vereceğiz.

9- Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik edeceğiz.

10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10’a düşüreceğiz.

11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesini sağlayacağız.

12- Asgari ücret desteğini devam ettireceğiz.

13- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesini temin edeceğiz.

14- Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştırılacak ve hızlandırılacağız. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız.

15- En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltiyoruz.

16- Emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödüyoruz. Yine emeklilerimizin maaş promosyon ödemelerinin de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılmasını sağlıyoruz.

17- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayırıyoruz.

18- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartıyoruz.

19- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alıyoruz."