Sudan'ın fırsatlar barındırdığına dikkat çeken Başkan Korkmaz, Türk yatırımcıların bu fırsatları değerlendirmek için hevesli olduğunu söyledi. Türkiye ile Sudan arasında ikili tarımsal iş birliği ve ortaklığına ilişkin milletlerarası anlaşma 19 Kasım 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Anlaşma, iki ülkenin 10 milyon dolar sermayeyle ortaklığın yüzde 80'i Türkiye, yüzde 20'si de Sudan olmak üzere bir şirket kurulumunu kapsıyor. Türkiye tarafını Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün Sudan tarafını ise Sudan Tarım Bakanlığı'nın temsil edeceği şirkette Sudan, sermaye karşılığı olarak arazi kira bedelini koyacak.

793 Bin Hektar Arazi

Anlaşma Türkiye'nin, Sudan'dan 6 ayrı bölgede toplam 793 bin hektar arazi kiralamasını içerirken, bunun 12 bin 500 hektarı söz konusu şirkete tahsis edilecek, kalanı ise özel sektör tarafından işletilecek. 'Tarım Serbest Bölgesi' kurulmasında da fikir birliğine varılırken, taraflar, ticari ekonomik işbirliği için vize ve çalışma izni verilmesi gibi alanlarda kolaylık sağlamayı taahhüt etti.

15 Temmuz Geciktirdi

Korkmaz, Afrika'da kiralanan 780 bin hektarlık tarım arazisi için geliştirilen projenin uygulanmasını darbe girişiminin geciktirdiğine işaret ederek, "Biz Sudan'daki arazileri değerlendirmek için iştahlıyız" diye konuştu.

Kaynak: Akşam