Günlük 80 milyon lira sıcak paranın döndüğü süt piyasasında yapılacak bu düzenlemeyle süt üreticisi tamamen Tarım Kredi Kooperatiflerinin kontrolüne geçerken, kurulacak marketlere de sıcak para akışının sağlanması hedefleniyor. Süt piyasasında dengeleri tamamen değiştirecek olan bu değişikliğin ise üreticiye ve tüketiciye hiçbir faydası olmayacak. 

YENİ ÇIKARILACAK KARARNAMEYE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ VE PANKOBİRLİK DE EKLENECEK!

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkiye’nin en stratejik kuruluşlarını 20 yıl içinde yerli ve çok uluslu şirketlere özelleştirme adı altında satan hükümet, şimdi çiftçinin öz sermayesi üzerinden kurulacak marketlerle ekonomiyi ve tarımı kurtarmaya çalışacak! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım Kredi Marketlerin sayısını 1000’e çıkarılması talimatını verirken, Tarım ve Orman Bakanlığı da kurulacak marketlere sıcak para akışını sağlamak için birlikler üzerinden ödenen çiğ süt desteklerini Tarım Kredi Kooperatiflerine de açmaya hazırlanıyor. Yeni çıkarılacak Çiğ Süt Kararnamesine Tarım Kredi Kooperatiflerinin de dahil edilmesi bekleniyor. Yeni düzenlemenin tepki çekmemesi için Pankobirlik’te Tarım Kredi Kooperatiflerinin yanına eklenecek. Yani Bakanlığın üzerinde çalıştığı yeni Çiğ Süt Kararnamesine göre, süt destekleri birliklerin yanında Tarım Kredi Kooperatifleri ve Pankobirlik üzerinden de ödenebilecek. 

BAKANLIK EL ALTINDA ÇALIŞMA BAŞLATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tarım Kredi Marketlerin sayısını 1000’e çıkarılması yönündeki talimatın hemen ardından Tarım ve Orman Bakanlığının el altından bir çalışma başlattığı ortaya çıktı. Bu çalışmaya göre birlikler ve tarımsal kooperatifler üzerinden ödenen çiğ süt destek ödemelerinde kapsam genişletilerek, buna Tarım Kredi Kooperatifleri de eklenecek. Kararnamede yapılacak düzenlemenin özel bir düzenleme olduğunun anlaşılmaması için Pankobirlik’te bu düzenlemede yer alacak. 

TARIM KREDİ ASLİ GÖREVİNDEN UZAKLAŞIYOR!

Tarım Kredi Kooperatifleri market işine girmesiyle asli işinden uzaklaşırken, yapılacak düzenleme ile süt piyasası da birliklerden alınarak tamamen Tarım Kredi Kooperatiflerine teslim edilmiş olacak. 

GÜNLÜK 80 MİLYON LİRA SICAK PARA DÖNÜYOR

Süt piyasası tarım sektöründe günlük sıcak paranın döndüğü en önemli piyasaların başında gelirken, destek ödemelerinde Tarım Kredi Kooperatiflerine de yetki verilmesiyle birlikte bu sıcak paranın kontrolü de Tarım Kredi’nin eline geçmiş olacak. 

DÜZENLEME ÇİFTÇİ İÇİN YAPILMIYOR! 

Süt üreticisinin aylardır düşük fiyattan ve yem fiyatlarına gelen zamdan dolayı büyük sıkıntı yaşadığı dönemde çiftçinin lehine hiç bir çalışma yapmayan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticinin hiçbir sorun yaşamadığı alanla ilgili çalışma yapması ise dikkat çekiyor. 

İCRALIK ÇİFTÇİNİN SORUNLARINA DUYARSIZ KALAN BAKANLIK SÜT DESTEĞİNDE İSE HEMEN HAREKETE GEÇTİ

Diğer yandan yüksek faizden dolayı mağdur olan ve traktörleri haczedilen çiftçiler aylardır borç yapılandırmasıyla ilgili bir çalışma beklerken, Bakanlık bu mağdur çiftçilerin sorunlarına da duyarsız kalmıştı. Çiftçinin sorunlarına duyarsız kalan Bakanlığın, Tarım Kredi Kooperatiflerinin asli görevi olmamasına rağmen süt destekleriyle ilgili özel bir çalışma yapması dikkat çekiyor. 

YAPILACAK DÜZENLEME İLE HÜKÜMET KENDİ DÖNEMİNDE KURDUĞU BİRLİKLERİN İÇİNİ YİNE KENDİ DÖNEMİNDE BOŞALTACAK!

Süt prim desteklerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Pankobirlik üzerinden de ödenecek olması AK Parti hükümeti döneminde çıkarılan 5200 yasayla kurulan birliklerin içi tamamen boşalacak. 

ÇİFTÇİ MECBUREN YEMİNİ DE TARIM KREDİ’DEN ALMAK ZORUNDA KALACAK! 

Bilindiği üzere süt üreticilerinin en büyük mağduriyet yaşadığı konuların başında sanayicinin yem dayatması geliyordu. Çiğ süt desteklerin Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden ödenmesiyle birlikte sütünü Tarım Kredi üzerinden satacak üreticiler, yemi de mecburen Tarım Kredi üzerinden almak zorunda kalacak. 

TAHSİL EDEMEDİĞİ BORÇLARI SÜT ÜZERİNDEN TAHSİL EDECEK!

Son yıllarda uygulanan yüksek faiz ve ürünlerin serbest piyasadan pahalı olmasından dolayı çiftçi ortak sayısında azalma yaşayan Tarım Kredi Kooperatifleri, yapılacak bu düzenleme ile eli rahatlayacak. Hem yüksek faizden dolayı tahsil edemediği borçlarını süt üzerinden tahsil etme imkanına sahip olacak hem de yem satışlarında önemli bir artış yakalayacak. 

ÜLKENİN STRATEJİK KURULUŞLARI TEKER TEKER SATILIRKEN MARKET İŞİNE ÖZEL İLGİ! 

Kamu işçisinin yüksek maaş aldığı ve zarar ettikleri gerekçesiyle Petkim, Türk Telekom, Tüpraş, Tekel, Seka, Gübre Fabrikaları, Şeker Fabrikalarının bir kısmı ve ESK kombinaları gibi Türkiye’nin en stratejik kuruluşları özelleştirme adı altında satılırken, tamamen çiftçinin öz sermayesi ile faaliyetini sürdüren ve yüksek maaşlarla gündeme gelen Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden tarımsal enflasyonun önüne geçmek için devletin market işine girmesi hükümetin ekonomi ve tarım politikalarındaki tutarsızlığını gözler önüne seriyor. 

AÇILACAK HER BİR MARKET ÇİFTÇİNİN ÖZ SERMAYESİNİ AZALTACAK!

Hükümet, Tarım Kredi Kooperatiflerinin kuruluş yapısından dolayı hazineden marketlerin kuruluşuna tek bir kuruş destek veremeyeceği için açılacak her bir market çiftçiye kullandırılması gereken öz sermayeden harcanacak. Bu durum çiftçinin tarımsal faaliyetlerde kullanması gereken öz sermayesinin azalması anlamına geliyor. 

Tarım Kredi Marketlerin sayısının artırılarak gıda enflasyonun önüne geçilmesi amaçlansa da bu mevcut şartlarda mümkün görünmüyor. Marketlerin yerlerinin kiralanması, çalıştırılan personeller ve ürün tedarikinde aracıların ve siyasetin etkili olmasından dolayı marketçiliğin ekonomik anlamda işletilebilir ve sürdürebilir bir tarafı bulunmuyor. Zaten Tarım Kredi Marketlerin 2018 ve 2019 yılı bilançoları da bunu net bir şekilde ortaya koymuştu. 

MARKET SAYISI ARTTIKÇA ZARARI ARTIYOR! ZARAR ETTİĞİNİ ORTAYA KOYAN HABERLERE DE ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ! 

2018 yılında 1 milyon lira zarar açıklayan Tarım Kredi Marketler, market sayısının artmasıyla birlikte zararı 2019 yılında 40 kat artarak 40 milyon liraya çıkmıştı. 2020 yılı kar-zarar rakamları bilinmezken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin, marketlerin zarar ettiğine dair haberlere mahkemeler üzerinden erişim engeli kararı aldırması da burada yaşanan kötü yönetimi gözler önüne sermişti. 

HİLELİ GIDA ÜRETEN VE 15 DEFA TARIM BAKANLIĞI TARAFINDAN İŞFA EDİLEN FİRMA ORTAĞI GENEL MÜDÜR OLARAK ATANMIŞTI!

Sözde gıda enflasyonunun önüne geçmek ve çiftçinin ürünlerini doğrudan tüketiciyle buluşturmak için kurulan Tarım Kredi Marketler’in bağlı olduğu Tarım Kredi Birlik A.Ş’nin başına geçtiğimiz yıl halkın sağlığını hiçe sayarak hileli ürün üreten bir gıda firmasının ortağı atanmıştı. Milli Gazete’nin bu skandal atamayı ortaya çıkarması üzerine tağşişli genel müdür sessiz sedasız alınarak şirkette arka plana çekilmişti. Milli Gazete, bu skandalı ortaya çıkarmamış olsaydı Tarım Kredi Marketler, hileli gıda üretimini alışkanlık haline getirmiş bir firma ortağı tarafından yönetilmeye devam edilecekti. 

CUMHURBAŞKANLIĞI DEVLET DENETLEME KURULU TARAFINDAN DENETLENMESİ GEREKİYOR

Tarım Kredi Marketlerin sayısı artırılarak gerçekten gıda enflasyonunun düşürüleceği amaçlanıyorsa öncelikle çiftçi kuruluşunda yaşanan şaibeli iş ve işlemlerin önüne geçilmesi ve ülke tarımı için böylesine önemli olan bu çiftçi kuruluşunun Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu tarafından denetlenmesi gerekiyor. Çünkü seçimle gelen ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından atanan denetçiler tamamen pasifize edilmiş durumda. Denetim konusunda yaşanan sıkıntı öyle hale geldi ki, Tarım ve Orman Bakanlığı Fahrettin Poyraz’ın hukuksuz atamasıyla ilgili bir hukuki inceleme yaparak, kamuoyuna sağlıklı bir açıklama dahi yapamadı. 

2300 ANAÇ HAYVAN BRUSELLADAN DOLAYI ZORUNLU KESİME GÖNDERİLMİŞTİ! BAKANLIK BU SKANDALA KARŞI ÜÇ MAYMUNU OYNAMIŞTI! 

Tarım ve Orman Bakanlığı, süt destekleriyle ilgili olarak Tarım Kredi Kooperatiflerine önemli bir ayrıcalık vermeye hazırlanırken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin hayvancılık alanında iştiraki olan Tareks Hayvancılık’ın Boğazlıyan’daki çiftliğinde 2300 tane birinci sınıf ve yurt dışından ithal edilen anaç hayvan brusella hastalığından dolayı zorunlu kesime gönderilmişti. Hastalıktan ari çiftlikte bruselladan dolayı böylesine büyük bir hayvan katliamı yaşanırken, Tarım ve Orman Bakanlığının ülke hayvancılığına büyük zarar veren bu skandalla ilgili olarak gerekli incelemeleri yaparak sorumluları hakkında hiçbir işlem yapmaması da anlamlı bulunmuştu. Gelinen noktada, verilen bu zararın hesabını sormayan Bakanlığın, Tarım Kredi Kooperatiflerine süt desteği ayrıcalığı vermeye hazırlanması dikkat çekiyor.