ÖZEL HABER / Tarım Kredi Kooperatiflerine bağlı şirketlerde Yönetim Kurulu Başkanlarına büyük kıyak! Ücretleri iki kat birden artırıldı! İcralık çiftçilerin borçları yüksek faizle yapılandırılırken, sermayesi çiftçi ortaklarına ait olan şirketlerde yönetim kurulu başkanlarının ücretlerine tek kalemde yüzde 100 artış yapılması ‘büyük bir kıyak olarak’ değerlendirildi. Yapılan bu kıyak ile Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın sadece GÜBRETAŞ’tan alacağı huzur hakkı ücreti 10 bin liradan 20 bin liraya çıkacak. Şirketlerde yönetim kurulu başkanlarına yönelik uygulamaya geçirilen yüksek ücrete de KİT’lerde uygulanan ücret politikasının kılıf olarak gösterilmesi manidar bulundu. 

YÖNETİM KURULU BAŞKANLARI KÖŞEYİ DÖNECEK

11 bin Suriyeli sığınmacıya tarım alanında kadro iddiası Meclis'i karıştırdı! 11 bin Suriyeli sığınmacıya tarım alanında kadro iddiası Meclis'i karıştırdı!

2021 yılında asgari ücret yıllık yüzde 21, memur maaşları 6 aylık yüzde 7.3, Bağ-Kur, SSK emeklilerinin maaşları yüzde 8.3 artırılırken, Tarım Kredi Kooperatiflerine bağlı 14 şirkette Yönetim Kurulu Başkanlarının ücretleri ise yüzde 100 artırıldı. 

YÖNETİM KURULU ÜYELERİ İLE BAŞKANLARIN ÜCRETLERİ BİR BİRİNE YAKIN OLUYORDU

Tarım Kredi Kooperatiflerinin yemden, gübreye, hayvancılıktan tohumculuğa kadar birçok sektörde faaliyet gösteren toplam 14 tane iştiraki bulunuyor. Bu iştiraklerin yönetim kurulu başkan ve üyelerine her yıl yönetim kurulu kararı ile belirlenen ücret ve harcırahlar ödeniyor. Bugüne kadar uygulanan ücret politikasına göre yönetim kurulu başkanı ile yönetim kurulu üyelerinin ücretleri arasında 1500 lira ile 2 bin lira arasında bir fark oluyordu. 

KİT’LER İÇİN ÇIKARILAN KARARNAMEYİ BAZ ALDILAR! 

Ancak bu yıl şirketlerin yönetim kurulu toplantılarında alınan kararla, şirketlerin yönetim kurulu başkanlarına büyük bir kıyak geçildi. Şirketlerin yönetim kurulu üyelerinin ücretleri 5 bin liradan 6 bin liraya çıkarılırken, yönetim kurulu başkanlarının ücretlerinin ise 2020 yılında KİT’ler için çıkarılan 2393 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararının dikkate alınarak belirlenmesine karar verildi.  Söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararı ise KİT’lerde yönetim kurulu başkanlarına, yönetim kurulu üyelerine ödenen ücretin iki katı ücret ödenmesini öngörüyor. 

İŞLERİNE NASIL GELİYORSA! 

Tarım Kredi Kooperatiflerine bağlı şirketler, KİT kapsamında olmamasına rağmen Yönetim Kurulu Başkanlarının ücretlerinin söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararına göre belirlenmesi ‘Yüksek ücrete bir kılıf’ olarak değerlendiriliyor. 

TARIM KREDİ KOPERATİFLERİ’NİN 14 İŞTİRAKİ BULUNUYOR

Tarım Kredi Kooperatiflerinin yemden, gübreye, hayvancılıktan tohumculuğa kadar birçok sektörde faaliyet gösteren 14 iştiraki şöyle: GÜBRETAŞ, TARKİM, TK BİRLİK, BEREKET SİGORTA, TAREKS, TARNET, TARIM KREDİ YEM, TK LOJİSTİK, TK LİDAŞ, TRAKYA DIŞ TİCARET, İMECE PLASTİK, TAREKS HAYVANCILIK, TK SERA ve TK KOOPERATİF MARKET. 

EN ÇOK FAHRETTİN POYRAZ’A YARAYACAK! 

İştiraklerde yönetim kurulu başkanlarına uygulanacak yeni ücret politikasından en çok Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz yararlanacak. Diğer iştiraklerde yönetim kurulu üyelerine geçtiğimiz yıl 5 bin lira ücret verilirken GÜBRETAŞ’ta yönetim kurulu üyelerine 8 bin 500 lira ücret veriliyordu. Bu yıl diğer iştiraklerde yönetim kurulu üyelerinin ücretleri yüzde 20 artırılarak 5 bin liradan 6 bin liraya çıkarılırken, GÜBRETAŞ’ta da yönetim kurulu üyelerinin ücretlerinin aynı oranda artırılması durumunda en az 10 bin lira olması bekleniyor. Bu da Fahrettin Poyraz'ın geçtiğimiz yıl 10 bin lira olan aylık huzur hakkı ücretinin doğrudan 20 bin liraya yükseleceği anlamına geliyor. 

ÖRNEK ALINAN KURUMLARDA ÜCRETLER BU KADAR YÜKSEK DEĞİL

Tarım Kredi Kooperatiflerine bağlı şirketlerin yönetim kurulu başkanlarının ücret artışlarına baz alınan KİT’lerde yönetim kurulu üyeleri bu kadar yüksek ücret alamıyor. Geçen yıl Nisan ayında yayınlanan kararnameye göre, Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş ile İller Bankası A.Ş yönetim kurulu üyeleri net 3 bin 335 lira ücret alıyordu. Aynı dönemde Tarım Kredi Kooperatiflerine bağlı şirketlerde yönetim kurulu üyeleri 5 bin lira ücret alırken, GÜBRETAŞ’ta 8 bin 500 lira ödeniyordu. 

YÖNETİM KURULU BAŞKAN VE ÜYELERİ KAMUOYUNDAN SAKLANIYOR!

Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatiflerine bağlı iştiraklerde yönetim kurulu başkanlarına büyük bir ücret kıyağı geçilirken, GÜBRETAŞ hariç söz konusu iştiraklerin yönetim kurulu başkan ve üyelerinin şirketlerin web sayfasında yayınlanmayarak kamuoyundan gizlenmesi dikkat çekiyor. Şirketlerin yönetim kurulu başkan ve üyeleri hakkında bilgi alınmak istendiğinde ‘içerik hazırlanmaktadır’ şeklinde bir uyarı veriyor. 

TARNET’TE YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÖRÜNÜYOR DİĞER İSİMLER GÖRÜNMÜYOR 

Bazı iştiraklerde ise sadece yönetim kurulu başkanı görülürken, yönetim kurulu üyelerinin ise gizlendiği görülüyor. Örnek olarak TARNET’in web sayfasında yönetim olarak olarak sadece Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağcı ile Huzeyfe Yılmaz görünürken, Halim Altunkal, Erhan İşkur ile bağımsız yönetim kurulu üyeleri Yusuf Tekin ve Özlem Ballı Erkan’ın ismi verilmiyor. 

İŞTİRAKLERİN YÖNETİM KURULLARI ÇOĞUNLUKLA ESKİ MİLLETVEKİLLERİNDEN OLUŞUYOR

Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraklerinin yönetim kurulu üyelerinin ağırlıklı olarak eski milletvekillerinden oluşması da tepki çekiyor.