Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, çiftçinin içinde bulunduğu duruma dikkat çekerek, borç yapılandırma konusunda hükümete önemli bir mesaj verdi. Kuraklık ve doğal afetlerden dolayı çiftçinin geçen yıl ekim sezonunda ciddi zararlar ettiğini, bu yıl da yağışların yetersiz olmasından dolayı aynı mağduriyeti yaşadığını belirten Köseoğlu, “Sayın yetkililer çiftçilerimiz çaresizlik içinde, borçlular kredilerini ödeyemiyor” dedi. 

Borç yapılandırması konusunda yetkililere Bakara Suresi’nden bir ayeti örnek gösteren Köseoğlu, “Allah’ım Kuran’da Bakara Suresi’nde alacaklılarınız borçlarını ödeyemiyorsa onlara zaman tanıyın hiç almasanız sizin için daha hayırlıdır diyor” dedi. 

ÇİFTÇİMİZ YANINDA KİMSEYİ GÖREMEDİ

Sosyal medya hesabından Ankara’nın en büyük tarım havzası konumunda bulunan Polatlı çiftçisinin sorunlarını gündeme getiren Köseoğlu, geçen yıl çiftçinin yaşadığı mağduriyete dikkat çekerek, “çiftçimiz yanında hiç kimseyi göremedi ne haliniz varsa görün der gibi yalnız bırakıldı. Çiftçimiz üretemez hale gelince ne yapacağız?” dedi. 

ÇİFTÇİ TEDBİRİNİ ŞİMDİDEN ALMALI 

Bu yıl da hububat ekimi yapan çiftçinin yağışların yetersiz olmasından dolayı yüzde 10 gibi bir kayıp yaşayacağını dile getiren Köseoğlu, şunları kaydetti: 

“Allah’tan ümit kesilmez diyen rahmana boynu büken çiftçimiz 2019-2020 hububat ekimini yaptı Eylül ayında 3 mm Ekim ayında 5,2 mm gibi çok düşük bir yağmur yağdı. Atılan tohumda yaklaşık %10 gibi bir kayıp olabilir; Aynı iklim şartlarını; 1993 yılında Eylül ve Ekim ayında 0.5 mm; 2004 yılında Eylül ve Ekim ayında 2,3 mm; 2019 yılında Eylül ve Ekim ayında 8 mm yağış almışız. Bahsi gecen yıllarda yıllık toplam yağış 250 mm'yi geçmemiş bu da buğdayın yetişmesi için yeterli bir yağış değil. Allah'ımdan ümit kesilmez ama geçmiş yılların verileri kötü bir yıl geçireceğimizi gösteriyor. Çiftçilerimizde özellikle bu yıl gelir ve gider dengesini muhafaza etmeli tedbirini şimdiden almalıdır."

ÇİFTÇİ ÇARESİZLİK İÇİNDE BORÇLULAR KREDİLERİNİ ÖDEYEMİYOR

Kuraklık tehlikesinden dolayı buğday üretiminin 19 milyon tondan da aşağıya düşme ihtimalinin bulunduğunu ifade eden Köseoğlu, yetkililere seslenerek şunları kaydetti: 

"Sayın yetkililer çiftçilerimiz çaresizlik içinde, borçlular kredilerini ödeyemiyor. Çiftçilerimiz ya hayvanını satacak yada tarlasını satacak ya tarımdan yada hayvancılıktan kopacak bende hiçbir şey yapamamanın ezikliği içerisindeyim. İslam halifesi Hz.Ömer, Fırat kenarında bir koyun helak olsa ALLAH bunun hesabını Ömer'den sorar diye korkarmış. Sorumluluk böyle bir şey olsa gerek. Allah'ım Kuran'da Bakara suresinde alacaklılarınız borçlarını ödeyemiyorsa onlara zaman tanıyın hiç almasanız sizin için daha hayırlıdır diyor. Ülkemiz için her koşulda yılmadan üretim yapan çiftçilerimize bu zor günlerinde yardımcı olmak boynumuzun borcudur."