Çiftçiler, hükümetten borçlarının yapılandırılmasını beklerken, büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, Ziraat Bankası’nın borcunu ödemekte zorluk çeken çiftçilerin borçlarını yüzde 9 faizle 5 yıla kadar vadelendirileceğini açıkladı. 

MÜJDE OLARAK AÇIKLANDI!

Berat Albayrak’ın açıklaması büyük bir müjde olarak açıklansa da bu vadelendirme borç yapılandırmadan ziyade çiftçiye ölümü gösterip sıtmaya razı etme şeklinde değerlendirildi.

ÇİFTÇİ ZATEN BU ŞEKİLDE VADELENDİRİBELİYORDU 

Geçtiğimiz günlerde tarımsal sübvansiyonlu krediler yüzde 12’den yüzde 9’a düşürülmüştü. Tarımsal sübvansiyonlu krediler düşürülmeden önce mevcut uygulamada zaten çiftçinin Ziraat Bankası’na giderek borcunu yüzde 12 faizle yeniden vadelendirebilirken, Albayrak’ın açıklaması yeni bir durum getirmiyor. Sadece faiz oranlarının düşmesinden dolayı çiftçi yüzde 12 ile değil de yüzde 9 faizle vadelendirebilecek.

ÇİFTÇİ NASIL BİR YAPILANDIRMA BEKLİYORDU? 

Çiftiler, borç faizlerinin silinerek ana parasının vadeye yayılmasını bekliyordu. Borçların yüzde 9 faizle vadelendirmesi çiftçinin borç yapılandırma beklentisinin çok uzağında kaldı.