CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, tarımda yaşaran çöküşe bağlı olarak çiftçinin üretimden çıkması sonucu, tarım sanayiinde de krizin eşiğine geldiğini belirterek, “2019 yılında, 2017 yılına göre trafikteki tescil ettirilen traktör sayısı yüzde 59.3 oranında düşmüştür. Gıda enflasyonunda OECD’de Türkiye birincisiyiz. Tüketici mağdur olurken, sanayici de kriz işaretleri gösteriyor” dedi.

Aygun, hazırladığı raporda çiftçi, tüketici ve sanayici açısından tarımda yaşanan krize işaret etti.  Tarımsal üretim ve çiftçilerdeki çöküşün artık üstü örtülemez hale geldiğini anlatan Aygun, AKP’de dahi itiraf dönemi başladığını örneklerle anlattı. AKP Konya Vekili Orhan Erdem’in “Tarım Bakanlığı duysun diye söylüyorum, çiftçimiz 5 yıldır geri gidiyor” sözlerini anımsatan Aygun,  “Bu önemli bir itiraftır” diye konuştu. TBMM Tarım Komisyonu’ndan AKP Aydın Milletvekili Rıza Posacı’nın da ithal gıdaya tepki göstererek, “Tarım Bakanlığı’nda ithalat lobisi var, bu lobinin önüne bir türlü geçemiyoruz” dediğini anımsatan Aygun, şöyle devam etti:

HADİ BİZİ DİNLEMİYORSUNUZ AKP VEKİLLERİNE KULAK VERİN 

“Buradan Tarım Bakanlığı’na sesleniyorum. Hadi bizi dinlemiyorsunuz, AKP vekillerine kulak verin bari! Çiftçinin mazot, gübre, tohum, ilaçlama, yem maliyetlerini yarı yarıya düşürmeden tarımı ayağa kaldıramazsınız. Uyanın ve Türk çiftçisinden yana durun! Elden gelen öğün olmaz onunla da karın doymaz! Çiftçinin borçlarını yapılandırın, tüm faizleri silin. Uyarıyorum Türkiye’de sürdürülebilir tarım yoksa, sürdürülebilir yaşam da olamaz!”

Aygun, çiftçilerin 2017 yılına göre gübre fiyatında yüzde 100, mazot fiyatında yüzde 40, yem fiyatında yüzde 50, sulamada kullanılan elektriğin fiyatında yüzde 100’ü aşan zamlarla karşı karşıya kaldığı için borç çeviremez hale düştüğünü anlattı.

TAKİPTEKİ BORÇ MİKTARI 5 MİLYON LİRA

BDDK verilerine göre 2004 yılına göre çiftçinin nakit borçlarının yüzde 1928 oranında arttığını belirten Aygun, “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçi başına 2018 yılında 48 bin 548 TL borç düşmektedir. 2019’da takipteki krediler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artarak, 5 milyar 196 milyon 339 bin TL’ye ulaşmıştır” dedi.

TRAKTÖR ÜRETİMİ BAŞAŞAĞI, DÜŞÜŞ YÜZDE 54.4

2 milyona yakın çiftçinin tarım arazisinin ipotekli olduğuna işaret eden Aygun, sanayicinin atık çöktüğünü belirterek sektörde yaşanan gelişmeleri şöyle aktardı:

“İnternet sitelerine girin, satılık traktör ilanından başka bir şey görmezsiniz. Traktör alınmazsa traktör üretimi de biter! Bakın 2019 yılında, 2017 yılına göre trafikteki tescil ettirilen traktör sayısı yüzde 59.3 oranında düşmüştür. 2017 yılında trafikte tescilli traktör sayısı 7 bin 457’dir. 2019’da bu sayı 3 bin 37’ye inmiştir. TARMAKBİR’in Ağustos ayı verilerine göre traktör üretimi de 2019 yılının ilk 8 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54.4 oranında azalmıştır.”

Aygun, mutfaktaki yangının büyüdüğünü vurgulayarak, “OECD ülkeleri içinde 2019’da gıda enflasyonunda yüzde 31 ile birinciyiz. Haiti, Malavi, Nijerya, Sri Lanka, Zambiya’yı da geçmiş durumdayız” eleştirisini yaptı.