Tarım Politikaları uzmanı Ergin Kahveci, açıklanan yaş çay alım fiyatlarının üreticinin beklentisinden uzak olduğunu belirterek, çay üreticisinin bu yıl iki taraftan sıkıntı yaşayacağını dile getirdi. Fiyatların düşük kalmasının yanında işçilik maliyetlerinin de geçen yıllara göre artacağını vurgulayan Kahveci, "Çiftçi uzun zamandır çay fiyatlarını 3 etken üzerinden (Fiyat, Tahsilat ve Toplama) normalleştirmeye çalışıyor, fiyat karşısında kendince psikolojik motivasyon direnci geliştiriyordu. Şimdi bu üç ayaktan (Fiyat ve Toplama) ayakları topalladı" dedi. 

Fiyat ve işçilik maliyetlerinden dolayı sıkıntılı günler geçirececek çay üreticisinin en azından kotalar esnetilerek veya bu yıl için tamamen kaldırılarak rahatlatılması gerektiğini ifade eden Kahveci, bunun yanında ödemelerin de en fazla bir ay vadeli olarak ödenmesinin ve prim tutarının da hasat dönemlerinde ayrı ayrı belirlenip arttırılarak, peşin ödenmesinin çiftçilerin motivasyonu için oldukça yararlı olacağının altını çizdi. 

Çay toplamada ağırlıklı olarak Gürcistan ve yabancı işçilerin yanı sıra yurt içinden diğer bölgelerden gelen işçilerin çalıştırıldığını ancak bu yıl koronavirüsten dolayı bu işçilerin bölgeye gelmeyeceğini dile getiren Kahveci, bunun da çay hasadında işçilik maliyetlerini yükselteceğini vurguladı.