Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 4 yıllık vaatleriyle görevden alındı. Görev yaptığı süre içinde çiftçinin ve sektörün sürekli tepkisini çeken Pakdemirli’nin büyük vaatleri arasında bulunan elektrikli traktör, akıllı küpe ve ata tohumu projelerini hayata geçiremeden görevden alınması dikkat çekti. 

Yaptığı gaflar, sektörden kopuk açıklamalar ve en son Manavgat büyük yangınında yaptığı değerlendirmelerle kamuoyunda, sektörde ve AKP teşkilatlarında artık ‘istenilmeyen bakan’ olarak anılmaya başlanan Pakdemirli, 4 yıllık görev süresi içinde ‘büyük proje’ olarak açıkladığı projelerinin hiç birini de fiiliyata geçiremeden görevden alındı. Bu projelerinin başında elektrikli traktör ve elektronik küpe gelirken, Pakdemirli her iki projenin de fikir babasının kendisi olduğunu açıklamıştı. 

ELEKTRİKLİ TRAKTÖRÜN OCAK AYINDA SERİ ÜRETİME BAŞLAYACAĞI AÇIKLANMIŞTI

Pakdemirli, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada sürekli sürüncemede kalan ve bugüne kadar birkaç defa ertelenen elektrikli traktörün seri üretimine Ocak ayında başlanacağını duyurmuştu. Ancak Mart ayına gelinmesine rağmen seri üretimle ilgili bir çalışma ortaya konmazken, gelen bilgilere göre de üretileceği vaat edilen elektrikli traktörün 8 saat yerine 1 saat çalışabildiği ancak bunun çiftçi tarafından kabul görmeyeceği için projenin sürekli ertelendiği kaydediliyor. 
Pakdemirli’nin diğer önemli bir projesi de ‘Elektronik Hayvan Takip Sistemi’ bir diğer adıyla elektronik küpe projesiydi. Pakdemirli’nin ‘fikir babası’ olduğunu açıkladığı bu proje yıllarca gündemi meşgul etmesine rağmen nedense bugüne kadar somut bir şey ortaya konulamadı. Sözde elektronik küpe ile hayvanların kızgınlık dönemleri ve beslenme yapıları anlık takip edilecek ve Türkiye’nin hayvan varlık sayısı net bir şekilde ortaya konulacaktı. 

ATA TOHUMLARINDAN ÜRETİLEN SEBZELER MARKETLERDE ÖZEL REYONLARDA SATILACAKTI! 

Bekir Pakdemirli döneminde öne çıkan bir diğer proje de ata tohum projesiydi. Bu proje ile Türkiye genelinde toplanacak ata tohumlar, TİGEM tarafından çoğaltılacak ve çoğaltılan bu ata tohumlarından üretilecek sebzeler de marketlerde özel reyonlarda satılacaktı. Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece’nin TİGEM Genel Müdürlüğü döneminde hayata geçirilen bu projede Türkiye genelinde toplanan ata tohumları ile sözleşmeli üretim ayağına bir türlü geçilemezken, Pakdemirli’nin yakın arkadaşı olan Işıkgece bu proje sayesinde büyük bir sükse yaparak Bakan Yardımcısı olmuştu. 

GÜBRE LOBİSİNİN GÜBRE VURGUNUNA SESSİZ KALDI! 

Pakdemirli, görev yaptığı süre içinde en büyük darbeyi de çiftçiye vurdu. Türkiye’nin gübre ithal ettiği ülkelerde gübre fiyatları son bir yıl içinde yüzde 100 artarken, Türkiye’de gübre fiyatlarının yurt dışı piyasalar gerekçe gösterilerek yüzde 500 ile 600 oranında artması gübrede yaşanan büyük vurgunu ortaya koymuştu. TÜİK belgeli bu vurguna karşı Bakan Pakdemirli’nin gübre lobisini karşısına almamak için, bu vurguna sessiz kalması manidar bulunmuştu. 

GÖREV SÜRESİNİ UZATMAK İÇİN ŞOVMENLİĞE SOYUNMUŞTU!

Tarımda hayali projelerle kamuoyunda algı oluşturmaya çalışan Pakdemirli, en sonunda şovmenliğe de soyunmuştu. Pakdemirli, atanmış bir Bakan olduğunu unutarak,  6 muhalefet partisi genel başkanının Ahlatlıbel’de yaptığı zirveyi kastederek, “‘6’nızda 66’nız da bir araya gelseniz sizi sandığa gömeceğiz” demişti. 

PARAMIZ VAR Kİ İTHAL EDİYORUZ!

Türkiye’de gündem olan ve tarımın yıllarca hangi mantıkla yönetildiğini ortaya koyan; ‘Paramız var ki ithal ediyoruz’ sözleri de Bakan Pakdemirli’ye aitti. Bakan Pakdemirli, Yeni Akit gazetesine verdiği bir demecinde sözde muhalefeti eleştirmek ve Türkiye’nin gücünü ortaya koymak için ‘Paramız var ki ithal ediyoruz’ sözlerini sarf etmişti. Bu sözleri kamuoyunda büyük tepki çekince, Pakdemirli, bu sözlerine açıklık getirmek zorunda kalmıştı. 

YAKIN DANIŞMANLARI 4 YIL İÇİNDE KÖŞEYİ DÖNDÜ! 

Bakan Pakdemirli’nin 4 yıllık görev süresi içinde çiftçi ve ülke tarımı sürekli geriye giderken, bu süre içinde Pakdemirli’nin yakın danışman ekibi ise deyim yerinde ise köşeyi döndü. Özellikle Türkcell’den yakın arkadaşı olan Selen Kocabaş’ın yine Türkcell’den ayrılma arkadaşlarının reklam ve pr şirketleri ile olan özel yakınlığı ve Bakanlığın ciddi bütçeli tanıtım işlerinin Selen Kocabaş üzerinden tamamen bu ajanslar üzerinden yürütülmesi dikkat çekmişti.